2008-40 sayılı genelge

Mali Danışmanlık-613-24185                                                  

Ankara, 24.12.2008

Özü: İnşaatta kullanılacak malzemenin teminine ilişkin olarak düzenlenen taahhütname hk.

 

GENELGE(40)

 

         ……………… NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

         ……………… NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan yazıda, yazı ekinde bulunan bir inşaatta (balıkçı barınağı inşaatında) kullanılacak her cins anroşmanın (malzemenin) teminine ilişkin olarak noterliklerinde onaylanması talep edilen taahhütnamede değer gösterilip gösterilmeyeceği konusundaki görüş talebi, Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilerek görüş istenilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.12.2008 günlü toplantısında görüşülen 20.10.2008 tarih ve 101651 sayılı yazıda;

"İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, Marmara Adası Çınarlı Köyü Balıkçı Barınağı inşaatını üstlenen müteahhit firmanın Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne hitaben düzenlenerek verilen taahhütnamenin harç ve damga vergisi yönünden incelenerek Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir." Denilmiş, 41 inci maddesinde de, "Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır" hükmüne yer verilmiştir. Kanunun 42 nci maddesinde ise "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz" hükmü yer almaktadır.

42 nci maddenin incelenmesinden de görüleceği üzere, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehne konu işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu, ancak, rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatta belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hükmün uygulanmayacağı açıkça belirtilmiştir.

Bu itibarla, kamu idarelerine verilmek üzere noterde düzenlenen taahhütnamelerin maktu harca tabi tutulması, ayrıca, belli parayı ihtiva etmeyen taahhütnameler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer almadıklarından damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir."

şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

Bilindiği üzere, 06 Haziran 2008 tarih ve 26898 (M) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5766 sayılı Kanun ile bu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 11/a maddesiyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi ikinci fıkrasında yapılan değişiklik uyarınca bir kişi veya kuruma karşı parasal bir borç altına girilmeyen ve mevzuatın gerektirdiği kurallara uyulacağına ilişkin olarak ilgili kamu kurumlarına hitaben düzenlenen taahhütnamelerin konusuna bakılmaksızın bunlarda değer gösterme mecburiyeti kaldırılmıştır. Bu konuda, 2008/25 sayılı genelgemiz ile gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Yukarıda yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı yazısında da bu meyanda görüş verilmiştir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

                                                       BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)

 

 

 

Ş.KILIÇ

ŞK.

Ek: 1 İşlem örneği.

...............................................................................................................................................

KARAHACIOĞLU İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Necipbevcad. No: 67 SAMSUN          Tel:0.362.4318012-2389852

SAYI    : ÇIN-06-02          17.11.2006

KONU :ÇınarIı Köyü Balıkçı Barınağı İnş.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI DEMİRYÖLLAR, LİMANLAR VE HAVA MEYDANLARI İNŞAATI

GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

TAAHHÜTNAME

Taahhüdümüz altında bulunan "Marmara Adası Çınarlı Köyü Balıkçı Barınağı İnşaatında" kullanılacak her cins anroşmanın, iş yerine 9,5 km mesafede bulunan Marmara ilçesi sınırları içindeki "Kırtaşlık" mevkiinden temin edileceği Sözleşmede ön görülmüştür.

İşin ihale edildiği 1995 yılından bu güne kadar "Kırtaşlık Mevkiinde" açılması planlanan taş ocağı için gerekli ruhsatın çıkarılmasına, Marmara Adasının doğal sit alanı kapsamında olması gerekçesiyle, 1996-97 yıllarında "Bursa Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca" yerinde yapılan incelemeler sonucu, doğal yapının korunması gerektiği belirtilerek alınan kararlarla taş ocağı açılması için izin verilmemiştir.

Kırtaşlık mevkiinden taş temininin mümkün olamaması üzerine, Marmara Adasının kuzey kısımlarında, özel şahıs veya şirketlerce çalıştırılan mevcut mermer ocaklarından Müteahhitliğimizce taş satın almak yolu ile, inşaatta kullanılacak her cins anroşmanın, Balıkçı Barınağı İnşaatının planlandığı Çınarlı Köyü Malima koyuna deniz yolu ile taşınması suretiyle işin gerçekleştirilmesi Müteahhitliğimizce alternatif olarak değerlendirilmiş olup, bu yöndeki çalışmalarımız da sonuçlanmıştır.

Marmara Adası Saraylar Beldesi sınırları içindeki muhtelif özel şahıs mermer ocaklarından temin edilecek taşların,, öncelikle, ocaklardan, deniz kıyısında inşa edilecek yükleme rampasına kadar karadan nakli ve daha sonra da deniz yolu ile yüzer vasıtalarla nakli suretiyle gerekli anroşman iş yerine getirilecektir. Bu aşamada kıyıda, yükleme rampası yapılması gibi ikinci bir maliyet unsuru daha çıkmakta olup, söz konusu imalata dair her türlü masraf ta bila bedel Müteahhitliğimizce karşılanacaktır.

Bu noktada Müteahhitliğimiz, iş için gerekli ilave deniz vasıtalarını, vinç ve ekskavatörleri de temin etmek gibi oldukça külfetli bir yatırımı da göze almış bulunmaktadır. Limanın inşaatında, projelerinde ön görülen gerek deniz gerekse kara döküleri Müteahhitliğimizce gerekli yüzer ve kara vasıtaları marifetiyle her türlü zorluğa rağmen gerçekleştirilecektir.

Adanın kuzeyinde Saraylar bölgesindeki özel şahıs taş ocaklarından taş alım imkanları dikkate alınarak taş nakline dair. 10 mil deniz nakli ve 2200 m kara naklini içeren ve işin sözleşmesi eki keşif özeti ve nakliye analizindeki 9,5 km lik kara nakline ait birim fiyat bedelinin altında kalan yeni taş nakli birim fiyat tutarını kabul edeceğimizi, Sözleşmedeki taş nakli birim fiyatının üzerinde bir fiyat talebinde bulunmayacağımızı;

 

 

KARAHACIOĞLU İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Necipbevcad. No: 67 SAMSUN        Tel:0.362.4318012-2389852

 

Taşın  özel  ocaklardan  alınmasına  dair  bir  satın   alma  bedeli  talebinde bulunmayacağımızı;

İşin projelerinde, özellikle ana ve tali mendireklerinde karadan yapılması ön görülen anroşman imalatlarında, taşın denizden getirilmesi nedeniyle kesitlerin oluşması esnasında ortaya çıkacak her türlü ek iş ve işlemler için de ayrıca bir bedel talebinde bulunmayacağımızı, bu iş kalemleri için sözleşme eki birim fiyat tarif ve birim fiyat cetvellerinde belirtilen birim fiyatlar üzerinden İdarenin (Ulaştırma Bakanlığı-DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü) yapacağı ödemeleri kabul edeceğimizi; taahhüt ederiz.

 

                                                                                     Müteahhit

                                                                               Karahacıoğlu Inş.

                                                                               San. ve Tic. Ltd.Ş.