2008-18 sayılı genelge

Mali Danışmanlık - 346-11903                                                            

Ankara, 12.06.2008

Özü: Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmelik ile eki taahhütnameler hk.

 

G E N E L G E

( 18 )

         ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

         ........................ NOTERLİĞİNE

 

08.01.2008 Tarihli ve 26750 sayılı Resmi Gazete'de Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır

         Söz konusu Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin; Kuruluş ve teşkilat ile alakalı ikinci bölümünün;

- 5. maddesinin g-2 ve 6. maddesinin 2-c bendinde, gerçek kişi kurucular için istenen belgeler arasında "Nüfus cüzdanının noter onaylı örneği, yabancı uyruklular için pasaportun noter onaylı örneği"nin aranacağı,

- 2-d bendinde; yöneticilerin "Lisans  ve varsa lisansüstü diplomasının noter onaylı örneği" nin Müsteşarlığa gönderileceği,

- Ruhsat alınması ile ilgili üçüncü bölümünün 2-c bendinde; faaliyet ruhsatı için; "Ana sözleşmenin yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesinin noter onaylı örneğinin" aranacağı,

- Ana sözleşme değişikliği, hisse devri ve dolaylı pay sahipliği ile alakalı dördüncü bölümünün 4. fıkrasında, "Ana sözleşme değişikliğinin ilanını müteakip 10 iş günü içinde Ticaret Sicili Gazetesinin noter onaylı örneğinin" Müsteşarlığa gönderileceği,

- Çeşitli ve son hükümlerle ilgili altıncı bölümünün Yurt dışındın temin edilecek belgelerle alakalı 21/1. maddesinde; "Yönetmelikte yer alan başvurularla ilgili olarak yurt dışından temin edilecek belgelerin ilgili ülkenin yetkili makamlarınca ve Türkiye'nin o ülkedeki büyükelçilik yahut konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış olması ve başvuruya belgelerin noter onaylı tercümelerinin de eklenmesi"nin hükme bağlandığı görülmektedir.

Diğer taraftan bu Yönetmelik ekinde yer alan taahhütname ve beyannamelerin tabi olacağı damga vergisi ve harca dair prensipler aşağıda belirtilmiştir.

Yönetmelik ekindeki Hazine Müsteşarlığına hitaben düzenlenen işlemlerden;

1- Yönetmelik ekinde EK:3 olarak yer alan

"Emeklilik Şirketi kurma/hisselerini devralma talebimizde belirtilen kuruluş sermayesinin/alış bedelinin sanayi, ticaret ve hizmetler sektörlerindeki kendi faaliyetlerimizden kaynaklandığını beyan ve her türlü muvazaadan arınmış olarak nakden temin ve tevdi edileceğini taahhüt ederiz."

şeklindeki taahhütname yönünden Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;

"..Taahhütnamede, düzenleyenin, kurulan şirketten alınacak hisselerin bedelinin hangi kaynaklardan karşılanacağı ve bu bedelin her türlü muvazadan arınmış olarak nakden temin ve tevdi edileceği taahhüt edilmektedir.

         Bu taahhütname düzenleme tarzı itibariyle bir beyan vasfında olmakla birlikte, muhtevasındaki taahhüt edilen husus, kurulacak şirketten alınması talep edilen, hissenin bedelinin her türlü muvazadan ari olarak nakden ödeneceğine ilişkindir. Bu düzenleme, bir borç taahhüdü manasına gelmemekte, hisse bedelinin ödenmesi hususundaki davranış prensiplerini belirlemektedir. Kaldı ki, taahhüt, hisse alınacak şirkete hitaben değil, Hazine Müsteşarlığına verilmektedir. Bu durum da belli bir kurala uyulması hususundaki davranış prensibini açıkça yansıtmaktadır.

Bu nedenle değer gösterilmesinin gerekmediği düşünülen taahhütnamenin sadece maktu harca tabi tutulması gerektiği."

şeklinde görüş bildirilerek Başkanlıkları görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 02.06.2008 günlü toplantısında görüşülen 30.04.2008 günlü ve 44816 sayılı yazıda ise;

"İlgide kayıtlı yazınızda belirtilen, "Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre "Emeklilik Şirketleri kurma/hisselerini devralma talebimizde belirtilen kuruluş sermayesinin/alış bedelinin sanayi, ticaret ve hizmetler sektörlerindeki kendi faaliyetlerimizden kaynaklandığını beyan ve her türlü muvazaadan arınmış olarak nakden temin ve tevdi edileceğini taahhüt ederiz. " şeklindeki düzenlemeyi içeren taahhütnamenin maktu harca tabi tutulması yönündeki görüşünüz Başkanlığımızca uygun bulunmuştur." denilmektedir.

Bu görüş çerçevesinde yukarıda metni bulunan taahhütnamede değer gösterilmesi mecburiyeti bulunmadığından damga vergisini gerektirmeyen bu işlemle ilgili noterlik işleminden maktu harç alınması gerekmektedir.

2- Yönetmelik ekinde EK:2 olarak yer alan

"Tasfiyeye tabi tutulan bankerler, bankalar ve sigorta şirketleri ile para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren diğer kurumlarda doğrudan veya dolaylı yüzde on ve daha fazla bir oranda pay sahibi olmadığımı ya da bu oranın altında olsa bile yönetim ve denetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren veya intifa hakkı tanınan pay sahibi olmadığımı beyan ve taahhüt ederim."

         şeklindeki taahhütname, bir durum beyanı olmak ve parasal herhangi bir borç veya yükümlülüğe ilişkin olmamak bakımından bu işlemde değer gösterilmesi mecburi değildir.

         Bu sebeple damga vergisine tabi olmayan söz konusu kağıtla ilgili noter işleminden sadece maktu harç alınması icabeder.

         3- Yönetmelik ekinde EK:4 olarak yer alan

"Emeklilik Şirketi Kurucularına/Hisse Devralacaklara İlişkin Beyanname" başlığı ile düzenlenen ve gerçek kişilerle, tüzel kişiler tarafından Hazine Müsteşarlığına verilen belge örnekleri 1987/58, 1995/49, 1997/71 sayılı genelgelerimiz kapsamındaki beyanname vasıflı işlemlerdir.

         Dolayısıyla da düzenleyen gerçek veya tüzel kişi hakkındaki bilgileri ihtiva eden bu beyannamelerin damga vergisine tabi tutulmaması bununla ilgili noter işleminden sadece maktu harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

         Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim

         Saygılarımla,                                                                          BAŞKAN

 

                                                                                           Hasan YENİ

                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

A.KAHRAMAN

ŞK.

EK:1-  Yönetmelik (İlgili maddeler) (Mevzuat/Yönetmelikler Böl. Bkz.)

2-  3 adet işlem örneği

...............................................................................................................................................................................................

EK-2

TAAHHÜTNAME

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA

Tasfiyeye tabi tutulan bankerler, bankalar ve sigorta şirketleri ile para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren diğer kurumlarda doğrudan veya dolaylı yüzde on ve daha fazla bir oranda pay sahibi olmadığımı ya da bu oranın altında olsa bile yönetim ve denetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren veya intifa hakkı tanınan pay sahibi olmadığımı beyan ve taahhüt ederim.

ADI-SOYADI/ TİCARET UNVANI İMZA/KAŞE

 

 

EK-3

TAAHHÜTNAME

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA

Emeklilik Şirketi kurma/hisselerini devralma talebimizde belirtilen kuruluş sermayesinin/alış bedelinin sanayi, ticaret ve hizmetler sektörlerindeki kendi faaliyetlerimizden kaynaklandığını beyan ve her türlü muvazaadan arınmış olarak nakden temin ve tevdi edileceğini taahhüt ederiz.

ADI-SOYADI/ TİCARET UNVANI İMZA/KAŞE

...............................................................................................................................................................................................

EMEKLİLİK ŞİRKETİ KURUCULARINA/HİSSE DEVRALACAKLARA İLİŞKİN BEYANNAME

(GERÇEK KİŞİLER)

bilanço değeri

RAYİÇ BEDELİ

BİNA

ARSA

DIGER

 

SAHİP OLDUĞU MENKUL KIYMETLER (4)

BİLANÇO DEĞERİ

PİYASA DEĞERİ

TAHVİL

BONO

HİSSE SENEDİ

DIGER

 

 

   TAAHHÜT EDİLEN SERMAYENİN KARŞILANACAĞI KAYNAKLARIN AYRINTILI DÖKÜMÜ

 

ÇALIŞTIĞI BANKALAR

 

 

 

BANKA ADI

 

ŞUBE ADI

YTL)

MEVDUAT TUTARI  (BİN

 

VADELİ

 

VADESİZ

KREDİ (BİN YTL)

BANKALAR DIŞINDA DIGER GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERE BORÇLARI:

DAHA ÖNCE TÜRKİYE'DE VEYA BAŞKA BİR ÜLKEDE MALİ SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTERMEK AMACIYLA İZİN İÇİN BAŞVURUDA BULUNUP BULUNMADIĞI. EĞER BAŞVURU REDDEDİLMİŞ VEYA ALINAN İZİN İPTAL EDİLMİŞ İSE NEDENLERİ (5): .

 

HAKKINDA AÇILMIŞ BİR KAMU DAVASININ BULUNUP BULUNMADIĞI: VARSA DAVANIN KONUSU:

 

 

(HAKKIMDA KAMU DAVASI DIŞINDA AÇILMIŞ BİR DAVA BULUNUP BULUNMADIĞI; VARSA DAVANIN KONUSU:

HALEN TARAF OLDUĞU ÖNEMLİ HUKUKİ İHTİLAFLAR HAKKINDA AYRINTILI AÇIKLAMA     (BİTMİŞ DAVALAR İLE İLGİLİ BİLGİ):

İMZA:                                                                                                                                      BEYAN TARİHİ: