2007-61 sayılı genelge

Mali Danışmanlık- 490 - 24778

Ankara, 07.12.2007

Özü: Kollektif şirketin nevi değiştirerek limited şirkete dönüşmesinde harç ve damga vergisi hk.

 

G E N E L G E

( 61 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden Birliğimize gönderilen yazıda, Birliğimizce noterliklere gönderilen 2005/10 sayılı Genelgemize esas alınan Gelir İdaresi Başkanlığının 06.12.2004 tarih ve 57934 sayılı yazısında yer alan görüşün bir limited şirketin nevi değiştirilerek anonim şirkete dönüşmesi ile ilgili olduğu, kollektif şirketin ise sermaye şirketi olmadığından dolayı Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan bir devirden bahsedilemeyeceği cihetle Gelir İdaresi Başkanlığından görüş istenilmesi talep edilmiş olup, buna istinaden; 07.11.2006 tarih ve Mali Danışmanlık 458-19928 sayılı yazımızla;

...Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV. Bölümünün 16 ncı fıkrasında, ...Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar... ile yine tablonun aynı bölümünün, 17 nci fıkrasında ...Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan birleşme devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar... damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrasında ise anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri ile ilgili işlemlerinden harç alınmayacağı hükme bağlanmıştır.

 

Bu hükümlerden hareketle bir kollektif şirketin nevi değiştirilerek limited şirkete dönüşmesi durumunda;

a) Bu konuda düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edilmesi, nevi değişikliğinin Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılması şartına bağlanmış olmakla birlikte bu şartın sermaye şirketlerinin nevi değişikliği manasındaki işlemlerle ilgili olduğu yolundaki noterlik görüşü yerinde bulunmaktadır.

 

b) Yine aynı konudaki işlemlere tatbiki gereken harç istisnası bir şarta bağlı kalmaksızın uygulanmaktadır.

Netice itibariyle kollektif şirketin nevi değiştirilerek limited şirkete dönüşmesinin, bir limited şirketin kuruluşu manasında kabul edilmesi, bu nedenle de bu nevi işlemden ve bu konuda düzenlenen kağıtlardan limited şirket kuruluşu meyanında harç ve damga vergisi aranılmaması gerektiği düşünülmektedir.... şeklinde Birliğimiz görüşü de belirtilmek suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığından görüş istenilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 27.11.2007 günlü toplantısında görüşülen 02.11.2007 tarih ve 097561 cevabi yazıda;

...İlgide kayıtlı yazınızda, kollektif şirketin limited şirkete dönüşmesi durumunda, buna ilişkin işlemlerin limited şirketin kuruluşu manasında kabul edilmesi ve harç ve damga vergisi aranılmaması gerektiğinin düşünüldüğü belirtilerek, konu hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 5615 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi ile değişik 123 üncü maddesinde, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (bu kooperatifler ile Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi tarafından bankalardan kullandırılacak krediler için verilecek kefaletler dahil) bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmayacağı hükme bağlanmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV üncü bölümünün 16 (numaralı) fıkrasında da, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların Damga Vergisinden istisna tutulacağı belirtilmiştir.

 

Bu hükümlere göre, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemlerinin damga vergisi ve harçtan istisna tutulması gerekmektedir.

Bunun yanında, kollektif şirketin limited şirkete dönüşmesi halinde tüzel kişilik değişmemekte ve bir sona ermede olmamaktadır. Hak ve borçların sahibi aynı tüzel kişiliktir. Tüzel kişiliğin değişmemesi, hak ve borçların aynı tüzel kişilikte devam etmesi nedeniyle kollektif şirketin limited şirkete dönüşmesi sadece bir hukuki yapı değişikliği olarak kabul edilmelidir.

 

Buna göre, kollektif şirketin limited şirkete dönüşmesi işleminin limited şirketin kuruluşu manasında kabul edilemeyeceğinden, bu nevi işlemlerden ve bu konuda düzenlenen kağıtlardan, damga vergisi ve harç aranılması gerekmektedir....

denilmektedir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bu görüşe istinaden 2005/26 sayılı Genelgemiz uygulamadan kaldırılmış olup, kollektif şirketin limited şirkete dönüşmesi işleminin limited şirketin kuruluşu manasında kabul edilemeyeceğinden, bu nevi işlemlerden ve bu konuda düzenlenen kağıtlardan, damga vergisi ve harç alınması icap etmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yaptırılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)