2007-5 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 1872                                                            

Ankara, 26.01.2007  

Özü: Faktoring şirketleri lehine yapılan temliklere dair damga vergisi istisnası hk.

 

G E N E L G E

( 5 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        İLGİ: 25.03.2004 günlü ve Hukuk 4626 (2004/13) sayılı genelgemiz.

 

        İlgi Genelgemiz ile faktoring şirketleri lehine yapılan temlik sebebiyle düzenlenen temliknameye uygulanacak damga vergisi istisnası prensipleri bildirilmiştir.

Bu defa bir noterliğimizin başvurusundaki, faktoring şirketi lehine düzenlenen ve ilgi genelgemizde belirtilen işlemlere nazaran farklı düzenlemeleri ihtiva eden temliknamelere, damga vergisi istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı sorusu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

        Söz konusu temliknamelerin 1 inci maddesindeki;

a) "Temlik eden, muhatap ............. Türk Ticaret A.Ş." nezdinde tahakkuk etmiş alacaklarının 200.000 YTL kısmını ......... Faktoring Hizmetleri A.Ş.'ne aralarında mevcut 18.05.2005 tarih 836 nolu faktoring sözleşmesine istinaden yapılacak işlemler ve bu sözleşmeler nedeniyle doğmuş ve doğacak tüm borçları ile bunların faiz, temerrüt faizi, komisyon, gider vergisi, sigorta ücretleri, takip ve dava masrafları, vekalet ücretleri gibi feri borçlarına, .......... Faktoring Hizmetleri A.Ş.'nin merkez ve tüm şubelerinde doğmuş ve doğacak her türlü borç ve taahhütlerinin ve her türlü   kefalet ve garanti nedeni ile doğmuş ve doğacak borçlarına mahsup edilmek üzere Borçlar Kanununun 162 ve temlik ile ilgili diğer maddeleri uyarınca lehine temlik yapılan ........ Faktorink Hizmetleri A.Ş. ne 18.05.2005 tarihi itibariyle gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini kabul ve beyan eder",

b) "Temlik eden, muhatap ....... Türk Ticaret A.Ş." nezdinde tahakkuk etmiş alacaklarının 200.000.000.000.-TL. kısmını ......... Faktoring Hizmetleri A.Ş.'ne aralarında mevcut faktoring sözleşmesi nedeniyle doğmuş ve doğacak tüm borçları ile bunların faiz, temerrüt faizi, komisyon, gider vergisi, sigorta ücretleri, takip ve dava masrafları, vekalet ücretleri gibi feri borçlarına, .......... Faktoring Hizmetleri A.Ş.'  nin merkez ve tüm şubelerinde sebebi ne olursa olsun doğmuş ve doğacak her türlü borç ve taahhütlerinin ve her türlü kefalet ve garantileri nedeni ile doğmuş ve doğacak borçlarına mahsup edilmek üzere Borçlar Kanununun 162 ve temlik ile ilgili diğer maddeleri uyarınca lehine temlik yapılan ......... Faktoring Hizmetleri A.Ş. ne 18.05.2005 tarihi itibariyle gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini kabul ve beyan eder",

 

        şeklindeki düzenlemeler karşısında bu temliknamelere damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususundaki Başkanlıkları görüşü talep edilmiştir.  

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 18.01.2007 günlü toplantısında görüşülen, 20.12.2006 günlü ve 100352 sayılı yazıda;

        "İlgide kayıtlı yazınız incelenmesinden, yazınız ekinde yer alan ve faktoring muameleleri nedeniyle düzenlenen iki adet temliknamenin damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

        Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 9 uncu maddesinde ise bu Kanuna ekli (2) sayılı   tabloda yazılı kağıtların Damga Vergisinden müstesna olacağı hükme bağlanmıştır.

 

        Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun "IV.Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasında, "Faktoring şirketlerinin müşterileriyle yaptıkları faktoring sözleşmeleri ile bu sözleşmelere ilişkin olarak düzenlenen diğer kağıtların damga vergisinden istisna olacağı hükmüne yer verilmiştir.

        Bu çerçevede, faktoring şirketleri ile müşterileri arasında imzalanan faktoring sözleşmelerine ilişkin olarak düzenlenen ve alacak hakkının faktoring şirketlerine devrini sağlayan temliknamelere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun yukarıda belirtilen hükmüne göre damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir." denilmektedir.

        Bakanlık görüşünün, gönderilen işlem örnekleri incelenerek düzenlendiği dikkate alındığında, faktoring muamelesinden kaynaklanan borcun dışında genel mahiyetli borçlara ilişkin düzenleme ihtiva eden temliknamelere de damga vergisi istisnası uygulanması gerektiği sonucu çıkmaktadır.  

        Bakanlık görüşü karşısında 2004/13 sayılı genelgemizin uygulamadan kaldırıldığı ve faktoring şirketleri lehine yapılan temlik işlemlerinde bu yeni Genelge esaslarının uygulanması gerektiğinin bilinmesini rica ederim.

        Saygılarımla,

 

                                                                                           BAŞKAN  

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)