2007-47 sayılı genelge

Pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi ve harç alınmaması prensibi getirilmiştir. 2016/93 sayılı genel yazı


Mali Danışmanlık 392-17715                                                            

Ankara, 06.09.2007

Özü: Kati ve risk teminatına ait hükümler de bulunan ihale sözleşmesinde değer hk.

 

G E N E L G E

( 47 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen yazıda belirtilen sözleşmenin harç ve damga vergisinin, tahmini ihale tutarı üzerinden mi yoksa ihaleye ait kati teminat ve risk teminatı üzerinden mi alınacağı hususunda Gelir İdaresi Başkanlığından görüş talep edilmiştir.

        Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızla;

        İnceleme konusu sözleşmede, tahmini ihale tutarı 779.478.00 YTL. ihaleye ait kati teminat 83.144,36 YTL ve ihaleye ait risk teminatının ise 1.591.000,00 YTL olarak belirtildiği,

        Yukarıda açıklanan Kanun maddeleri gereğince yapılan değerlendirmeye göre inceleme konusu sözleşmede yer alan bir asıldan doğma ve birden fazla işlem bulunduğu,

belirtilerek, konunun Başkanlıklarınca değerlendirilmesi sonucunda oluşacak görüşlerinin bildirilmesi istenilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan 14.05.2007 tarih ve 43263 sayılı yazıda;

"ilgide kayıtlı yazınız ve ekinde yer alan sözleşmenin incelenmesi neticesinde en yüksek vergi alınması gereken tutar üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması.....gerekir"

denilmiştir.

Ancak, en yüksek vergi alınmasını gerektiren tutarın, bu teminatlardan en yüksek olanı mı, yoksa ihaleye ait kati teminat ve risk teminatı toplamı mı olması gerektiği yönünde açıklama bulunmadığından, Yönetim Kurulunun 18.06.2007 günlü toplantısında alınan karar doğrultusunda bu hususta açıklama yapılması için tekrar Gelir İdaresi Başkanlığından görüş talep edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 28.08.2007 günlü toplantısında görüşülen 20.07.2007 ve 064601 sayılı cevabi yazıda ise özetle sözleşmedeki kati teminat ve risk teminatının toplamının dikkate alınması gerektiği bildirilmiştir.

        Buna göre işlemde en yüksek değer olan ihaleye ait kati teminat ve risk teminatı toplamı üzerinden nispi harç ve damga vergisi tahsil olunacaktır.

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

        Saygılarımla,

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)