2007-46 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 393-17714                                                  

Ankara, 06.09.2007

Özü: Doğrudan gelir desteği ile ilgili taahhütnameler hk.

 

G E N E L G E

( 46 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        Bir noterliğimizden alınan yazıda, çiftçilere ödenen doğrudan gelir desteği ile ilgili olarak düzenlenen taahhütnameden ne şekilde harç ve damga vergisi tahsil olunacağı sorulmuş olup bu konuda;

        "Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 10.05.2004 günlü ve 25461 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2004/22 sayılı Tebliğin 7 nci maddesinde 2004 Yılında dekar başına ödenecek gelir desteği 16.000.000.-TL. olarak belirlenmiş, düzenlenen taahhütnamelerde kaç dekar için destek alınacağı da belirlenmiş olduğundan, bu taahhütnameler hesaplanabilir toplam parasal tutar üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulmuştur.

        Diğer taraftan 11.04.2005 günlü ve 16086 sayılı Başkanlığınız görüşüne dayanılarak 488 sayılı Kanununa ekli (2) sayılı tablonun I/e bölümüne eklenen 18 inci fıkra gereğince "Çiftçiler tarafından zirai faaliyetleri ile ilgili olarak resmi dairelere verilen taahhütnameler"in damga vergisinden istisna edildiği cihetle gelir desteği ödemelerine dair taahhütnamelerin de aynı istisna kapsamında olduğu noterliklere duyurulmuştur.

        Bugünkü uygulamaya bakıldığında doğrudan gelir desteğinin kaç dekar için alınacağı belli olmakla birlikte, ödemenin dekar başına kaç YTL olacağı hakkında bir tespit bulunmamaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı dekar başına gelir desteği ödemelerini son iki yıldır tespit ve ilan etmediğinden, taahhütnamelerde parasal bir değerden bahsetmek imkanı yoktur.

        Bu bakımdan da damga vergisine tabi olmayan söz konusu taahhütnamelerin maktu harca tabi tutulması gerektiği düşünülmektedir."

        şeklinde Birliğimiz görüşü de belirtilmek suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığından görüş talep edilmiştir.

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 28.08.2007 günlü toplantısında görüşülen 08.08.2007 tarihli ve 70985 sayılı cevabi yazıda;

        "Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir." denilmiş, 41 inci maddesinde de, "Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır." hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 42 inci maddesinde ise;

        "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

        Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz."

        hükmü yer almaktadır.

        Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

        Kanun hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, çiftçilere sağlanan "Doğrudan Gelir Desteği" ile ilgili olarak düzenlenen taahhütnamelerin, düzenleme şekliyle menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi herhangi bir değere yönelik borç taahhüdü de tazammun etmediğinden değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmadığı anlaşılmaktadır.

        Bu itibarla, değer gösterilmesi mecburi olmayan söz konusu taahhütnamelerin maktu harca tabi tutulması gerekir."

        denilmektedir.

        Buna göre kaç dekar için alınacağı belli olmakla birlikte, ödemenin dekar başına kaç TL olacağı hakkında bir tespit yapılması mümkün olmayan doğrudan gelir desteği taahhütnamelerinin damga vergisine tabi tutulmaması, işlemden sadece maktu harç alınması gerekmektedir.

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

        Saygılarımla,

 

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)