2007-44 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 395-17712                                                  

Ankara, 06.09.2007

Özü: İthal edilen sığır sperması ile ilgili taahhüt hk.

 

 

G E N E L G E

( 44 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        Bir noterliğimizden alınan yazıda, yazı ekinde bulunan ve noterliklerince onaylanan;

"4631 ve 3285 sayılı Kanunlara uyulması kaydı ile Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği (2005/5) esasları dahilinde;

ABD' den ithal edeceğimiz 3.800 Doz Sığır Sperması ile ilgili olarak Kontrol Belgesi düzenlemesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ibraz ettiğimiz Örnek veya Proforma Veteriner Sağlık Sertifikası, Orjin Sertifikası ve her türlü diğer belgelerin ihracatçı ülke yetkili resmi makamlarınca onaylı orjinallerini ve orijinal faturayı Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimleri ile tespit edilen amaçlar doğrultusunda ilgilisine teslimi sırasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ilgili İl ve Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğüne ibraz edeceğimizi, söz konusu belgelerin orjinallerinin ibraz edilmemesinden veya bu belgelerin orjinalleri yerine değişik belgelerin ibrazından ve/veya söz konusu kontrol ve analiz sonuçlarının uygun olmamasından doğacak her türlü hukuki sorumluluğun tarafımıza ait olacağını, ayrıca ithal edilen spermaların yurt içinde bulunan veteriner fakültesi ya da Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan kontrol laboratuarında muayyene ettirerek uygunluk belgesi almadan satmayacağımızı ve bu belgeyi ithalatı müteakip 45 (Kırkbeş) gün içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunacağımızı ve bu belgeyi ithalatı müteakip 45 (Kırkbeş) gün içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunacağımızı bu belge ile kabul, beyan ve taahhüt ederiz."

şeklindeki düzenlemeyi ihtiva eden taahhütnamelerin değer gösterilmesi zorunlu kağıtlardan olduğu düşüncesi ile ilgililerinden ithal konusu sığır spermasının değerinin beyan edilmesi istendiği ve beyan edilen değer üzerinden nispi oranda harç ve damga vergisi tahsil edildiği, ancak, işlem ilgililerinin bilahare onaylatmış oldukları taahhütnamelerin değer gösterilmesi zorunlu kağıtlardan olmadığını iddia ederek, noterliklerince yersiz tahsil edilen harç ve damga vergisinin iadesini talep etmeleri üzerine, konunun İzmir Vergi Dairesi Başkanlığına intikal ettirilerek görüş istendiği, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığından alınan ve yazı ekinde bulunan 05.03.2007 tarih ve 529 sayılı cevabi yazıda, söz konusu taahhütnamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olmadığının bildirildiği ifade edilerek, konu hakkındaki Birliğimiz görüşünün bildirilmesi talebini içeren müracaat Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

        Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 28.08.2007 günlü toplantısında görüşülen 04.07.2007 günlü ve 59439 sayılı yazıda ise;

"ilgide kayıtlı yazınızın ekinde gönderilen İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından İzmir 13. Noterliğine hitaben verilen 05.03.2007 tarih ve 529 sayılı Özelge Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu Yönünden Başkanlığımızca uygun bulunmuştur."

denilmektedir.

        Gelir İdaresi Başkanlığınca da uygun bulunan İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 05.03.2007 günlü ve 529 sayılı yazısına göre yurtdışından ithal edilecek belli dozdaki sığır sperması ile ilgili olarak düzenlenen söz konusu taahhütnamelerde değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

        İşlemde noterlikteki onaylama sırasında gösterilen değer üzerinden alınan damga vergisi ve harcın iade edilemeyeceği de bu görüşte yer almaktadır.

        İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı yazısı ektedir.

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

        Saygılarımla,

 

 

 

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)

 

Ek: İzmir Vergi Dairesi

     Başkanlığı yazısı.

................................................................................................................................................................................

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı   :B.07.1.GİB.4.35.17.02/DMG:031-441 /S2-9         0 5   HART   2007

Konu : Noter Harcı ve Damga Vergisi

İZMİR 13. NOTERLİĞİNE

İlgi: 22.02.2007 tarih ve 83 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda; Noterliğinizde onaylanan 31.10.2006 tarih ve 23765 ile 23767 sayılı Taahhütnamenin onayı sırasında değer gösterilmesi gerekir düşüncesiyle ilgililerden değer gösterilmesini isteyerek buna istinaden Noter Harcı ve Damga Vergisine hesapladığınızı ancak, iigililerince Taahhütnamenin değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar sınıfına girmediği gerekçesiyle ödenen vergi ve harcın iadesinin talep edildiği belirtilerek, konu ile ilgili olarak, Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun l'inci maddesinde; "Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir. Bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder." Hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 4'üncü maddesinde de; "Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılır ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunur. Kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammum ettiği hüküm ve manaya bakılır. Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır."

10. maddesinde ise; "Damga Vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır. Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder."

Belli Para Gösterme Mecburiyeti başlıklı 11. maddesinde ise; "Cari hesap şeklinde açılan

kredilerle her türlü ikrazata ait taahhütname ve mukavelenameler (Iskonto ve iştira senetleri

taahhütnamesi - Dispans - dahil) ve bunlann temlik, yenileme, devir ve değiştirilmesine müteallik

bütün kağıtlarda ve keza matlupların devir ve temlikine ilişkin mukavelename ve temliknameierde

ikraz veya temlik edilen para miktarının veya azami haddinin gösterilmesi mecburidir         ....."

Hükümlerine yer verilmiştir.

-2-

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun (31.12.2004 tarih ve 25687 (3.Mük.) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5281 sayılı Kanunun 7. maddesi ile değişen ve 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren) "I- Akitlerie İlgili Kağıtlar" başlıklı I/A bölümünün l'inci bendinde; "Belli parayı ihtiva eden Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde, damga vergisine tabi olduğu," belirtilmiş olup, ancak belli parayı ihtiva etmeyen taahhütnameler damga vergisi kapsamı dışında bırakılmıştır.

Ayrıca, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünce yayımlanan 43 Seri No.iu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde de konuya ilişkin etraflı açıklamalara yer verilmiştir.

Diğer taraftan; 492 Sayılı Harçlar Kanunun 38'inci maddesinde; "Noter işlemlerinden bu Kanununa bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi olduğu," 40'ncı maddesin de de; "Noter harçlarını, harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellef olduğu," 42. maddesinde ise; "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayıl" tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her türlü nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir; Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." Hükümlerine yer verilmiştir.

Aynı Kanuna ekli (2) sayılı tarifenin H. bölümünün 1. bendinde de; "Belli meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı kartun ve tarifede ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların beherinden 4,30 YTL harç alınacağı" belirtilmiştir.

Buna göre; Taahütnameler, gerek 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun ll'ncı maddesinde yer alan kağıtlar, gerekse 492 sayılı Harçlar Kanununun 42. maddesinde yer alan ve değer göstermek mecburiyeti bulunan kağıtlar kapsamında değerlendirilmemekle birlikte, Noterliğinizde onayı gerçekleşen 31.10.2006 tarih ve 23765 ile 23767 sayılı Taahhütnamelere her ne kadar Noterliğinizin isteği doğrultusunda da olsa rakam yazılarak düzenlendiğinden, söz konusu Taahhütnamelerin Noterliğinizde tasdik edilmesi işlemi dolayısıyla tahsil edilen Damga Vergisi ve Harcın iade edilmesine Kanunen imkan bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

M.Yavuz ONER

Vergi Dairesi Başkanı a. Gelir İdaresi Grup Müdür V.