2007-22 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 9488                                                            

Ankara,03.05.2007

Özü: Tercüme konusu yabancı metinde imza bulunmaması durumunda harç ve damga vergisi uygulaması hk.

 

G E N E L G E

( 22 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

 

        Bir noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen yazı ekindeki tercüme evrakının taahhüdü içermesi nedeniyle harç ve damga vergisine tabi olup olmadığı ile söz konusu tercüme evrakı ekindeki yabancı dille yazılmış metinde herhangi bir imza bulunmaması nedeniyle tereddüte düşüldüğü bildirilmiş olup bu konuda, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından görüş istenilmiştir.

 

        Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;

"Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, "Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.

        Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

 

        Yabancı memleketlerde Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulur." hükmü yer almaktadır.

 

        Bu madde hükmü çerçevesinde, imzasız olarak tercümesi talep edilen söz konusu evrakın hukuken herhangi bir hususu ispat ve belli etme vasfına sahip olmayacağı için vergilendirilemeyeceği düşünülmektedir."

        şeklindeki Birliğimiz görüşü de belirtilmek suretiyle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından görüş talep edilmiştir.

 

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.04.2007 günlü toplantısında görüşülen 09.03.2007 tarih ve 20214 sayılı cevabi yazıda;

        "İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, yazınız ekinde taahhüt içeren ancak metninde herhangi bir imza bulunmayan evrakın tercümesinin talep edildiği belirtilerek, söz konusu evrakın damga vergisi ve harca tabi olup olmayacağı konusunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

        492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II-Maktu harçlar başlıklı bölümün (b) bendinde, tercüme suretleri ve yabancı dille yazılmış kağıtların suretleri ve tercümeleri beher sayfasından (fotokopiler dahil) alınacak harç miktarı belirtilmiştir.

        Buna göre, tercümesi talep edilen söz konusu evrakın, imzasız olması nedeniyle hukuken herhangi bir hususu ispat ve belli etme vasfı taşımadığı dikkate alındığında, damga vergisine tabi tutulmaması; ancak beher sayfalarının (fotokopiler dahil) harca tabi tutulması gerekmektedir."

        denilmektedir.

        Buna göre düzenleyen tarafların imzasını ihtiva etmeyen kağıdın mahiyet veya vasfına bakılmaksızın, bunlarla ilgili tercüme işlemi sırasında damga vergisi aranılmayacaktır.

        Bununla birlikte işlem yapılırken, "Tercüme için ibraz edilen aslında düzenleyen tarafların imzalarının bulunmadığı görülmekle tercümesi yapılmıştır." şeklinde bir şerhin de işleme konulması uygun olacaktır.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

        Saygılarımla,

 

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)