2007-15 sayılı genelge

Mali Danışmanlık -100                                                                      

Ankara, 19.03.2007

Özü: Adi ortaklık karar örneği tasdiki hk.

 

G E N E L G E

( 15 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

 Bir noterliğimizden alınan yazı ekindeki şirket karar defterinde yazılı olan kararın noter tasdikli suretinin talep edildiği ifade edilerek, adi ortaklığın aldığı bu kararın bir akit gibi düşünülüp damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda bilgi istenilmiştir.

        Yönetim Kurulumuzca alınan karar gereğince konu Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;

"Bilindiği üzere, sözleşme (akit) hukuki sonuç doğurmak amacıyla iki veya daha çok kişinin, kuruluşun karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla gerçekleşen bir işlemin yazılı hale getirilmesidir.

        İş ortakları, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde bu verginin mükellefi olarak tanımlanmışlardır. Aynı Kanunun mükerrer 6 ncı maddesinde iş ortaklığı, "Birinci maddenin A,B,C ve D bentlerinde yazılı kurumların kendi aralarında, şahıs ortaklıkları veya gerçek kişilerle belli bir işin birlikte yapılmasını müştereken taahhüt etmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan vergi dairesinden bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenler iş ortaklığıdır." denilmektedir.

        Söz konusu işlem örneği incelendiğinde, üstlenilen bir ihale ile ilgili adi ortaklık oluşturulduğu, bu işe ilişkin verilen teminat mektubu ve işin yapımından kaynaklanan karın dağıtımı, hak-edişlerin ödenmesine yönelik kendi aralarındaki hak ve borç ilişkilerinin düzenlendiği görülmektedir.

        Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır."

        Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmü yeralmaktadır.

        488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde ise bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı belirtilmiş olup (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 inci fıkrasında da belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

        Yukarıda açıklanan kanun maddeleri uyarınca inceleme konusu adi ortaklık karar defterinde yazılı olan karar, şirket yönetim kurulu kararı değil, adi ortaklık taraflarının kendi aralarındaki bir iş sözleşmesi niteliğine büründüğünden mukavele mahiyeti itibariyle nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği düşünülmektedir."

şeklinde Birliğimiz görüşü de belirtilmek suretiyle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından konu hakkında görüş talep edilmiştir.

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 14.03.2007 günlü toplantısında görüşülen 28.02.2007 tarih ve 017519 sayılı cevabi yazıda, "İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, adi ortaklık karar defterinde yazılı olan kararın noter tasdikli suretinin talep edildiği, adi ortaklığın aldığı bu kararın akit gibi düşünülerek damga vergisi ve harca tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

        Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı açıklanmış, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 bendinde belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmiştir.

 Buna göre, söz konusu karar adi ortaklığın tarafları arasında düzenlenen bir iş sözleşmesi mahiyetinde olduğundan, bu kararın 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-A/1 bendine göre damga vergisine ve 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 bendi gereğince nispi harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.

        Bu nevi bir kararın noterlikte örneğinin tasdiki talep edildiği takdirde nispi damga vergisinin ödettirilmesinden sonra maktu suret harcı alınarak işlem yapılacağı tabiidir.

        İşlem örneği ektedir.

        Bilgi edinilmesini rica ederim.

        Saygılarımla,

 

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)