2006-97 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık 14865

Ankara,25.08.2006

Özü: Çevre Kanununa atıf yapan taahhütnümalerde damga vergisi ve harç hk.

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 21.08.2006 günlü toplantısında görüşülen yazıda, 12.06.2006 günlü ve Mali Danışmanlık-9647 (74) sayılı Genel Yazımızda yer alan Çevre Kanunundaki ceza hükümlerine atıf yapan taahhütnamelerde fiil itibariyle ilgili maddelerin icabettirdiği ceza miktarının nispi damga vergisi ve harç uygulamasında nazara alınması uygulamasında;

............. İli, ............. İlçesi, ........ Köyü, ............ Mahallesi' ndeki 20052300 Ruhsat Numaralı saha içerisinde kurmayı planladığımız taş ocağı ve kırma-eleme tesisimize ilişkin, Çevre ve Orman Bakanlığı 16.12.2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği gereği; Seçme Eleme Kriterleri dikkate alınarak Baysal Çevre Mühendislik Hizmetleri Art. İnş. Ve Tic. Ltd. Şti.'ne hazırlanılan ...Proje Tanıtım Dosyası'nda... ve eklerinde yer alan bilgi ve belgelerin tamamının doğruluğu ve planlanan faaliyete ilişkin belirtilen çevresel yaptırım ve uygulamaların tamamı taahhüdümüz altındadır....

şeklindeki taahhütname yönünden ne şekilde işlem yapılmasının gerektiği sorulmaktadır.

 

Bu nevi bir taahhüt tamamen genel mahiyetli olup belli veya hesaplanabilir bir parasal yükümlülük ifade etmemektedir.

Bu nedenle bu taahhütnameyi yukarıda belirtilen genel yazımıza konu taahhütnameler meyanında görmek mümkün değildir. Genel Yazımızda belirtilen taahhütnameler, Çevre Kanunu ve İlgili Yönetmeliğin belli bir maddesindeki ceza maddesine atfen düzenlendiğinde, o fiilin gerektirdiği ceza tutarı üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulacaktır.

Görüleceği gibi parasal ceza tutarının belirli veya hesaplanabilir olması gerekmektedir.

 

İnceleme konusu taahhütname yukarıda belirtildiği gibi, genel davranışı ifade etmek bakımından belirli bir fiilin ihlali esasına dayalı olarak düzenlenmediğinden, bu taahhütnamede parasal bir tutarın gösterilmesi de mümkün değildir. Taahhütnamede, ......planlanan faaliyete ilişkin belirlenen çevresel yaptırım ve uygulamaların tamamı taahhüdümüz altındadır.... şeklindeki ifade de bu taahhütnamede değer gösterilmesini gerekli ve mümkün kılmamaktadır.

Bu sebeple, damga vergisinin konusuna girmeyen söz konusu taahhütname ile ilgili işlemden maktu harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

BAŞKAN

 

 

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)