2006-7 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 965

Ankara, 26.01.2006

Özü: Güvenlik hizmet alımı ihalesinde elemanların sigorta ettirileceği taahhüdü hk.

 

G E N E L G E

( 7 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan yazı ekinde yer alan “Kurumunuz tarafından 15.03.2005 tarihinde saat 10.00’ da gerçekleştirilecek olan 2005/22446 kayıt numaralı “2005 yılı 9 (dokuz) aylık (nisan ayı itibariyle) 13 kişilik özel güvenlik hizmeti alımı” ihalesinin tarafımızda kalması halinde;

5188 sayılı “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun” un 21. maddesi hükmü gereğince Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek esas ve usullere göre ve Türkiye’ de ilgili branşta çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri tarafından yapılması kaydıyla, kurumunuzda çalıştıracağımız her bir güvenlik görevlisi için Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” yaptıracağımızı kabul ve taahhüt ederiz.” şeklindeki taahhütnameden ne suretle harç ve damga vergisi alınacağı sorusu, Maliye Bakanlığına intikal ettirilerek görüş talep edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;

           “Taahhütnamenin incelenmesinden özel güvenlik hizmet alımı ihalesinin kazanılması şartına bağlı olarak düzenlenen taahhütnamede; 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 21 inci maddesine göre, bu işte bulundurulacak her bir güvenlik görevlisi için Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” yaptırılacağı taahhüt edilmektedir.

           Sigorta yaptırma taahhütlerinde yer alan değer Bakanlığınızın 12.02.1999 günlü ve 4817 sayılı yazısı gereğince harç ve damga vergisi uygulamasında dikkate alınmakla birlikte, bu işlemde öngörülen sigorta yönünden belirlenmiş veya miktarı tespit edilebilen bir meblağa yer verilmemiştir.

 

           Bu nedenle taahhütname bu yönüyle de değer gösterilmesi gereken kağıtlar arasında yer almamaktadır.

           Dolayısıyla da damga vergisine tabi tutulmayacak olan taahhütnamenin maktu harca tabi tutulması gerektiği düşünülmektedir.”

           şeklinde görüş bildirilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.01.2006 günlü toplantısında görüşülen 01.11.2005 günlü ve 57985 sayılı yazıda ise;

“Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmış olup, belli parayı ihtiva etmeyen taahhütnameler Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer almadıklarından damga vergisine tabi tutulmalarına da imkan bulunmamaktadır.

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmektedir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

Yazınızda belirtilen taahhütname metninin incelenmesinden, özel güvenlik hizmet alımı ihalesinin kazanılması halinde, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 21 inci maddesi hükmü gereğince Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda her bir güvenlik görevlisi için “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” yaptırılacağı taahhüt edilmektedir.

Bu çerçevede, taahhütname 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, sigorta yönünden belirlenmiş veya miktarı tespit edilebilen bir meblağ da yer almamaktadır. Dolayısıyla söz konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

Bu nedenle, taahhütnamenin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre damga vergisine tabi tutulmaması, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre maktu harca tabi tutulması gerekir.” denilmektedir.

           Buna göre özel güvenlik hizmet alımına dair ihaleler sebebiyle düzenlenen ve değer zorunluluğuna tabi bulunmayan bu taahhütnamelerden sadece maktu harç alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)