2006-6 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 964

Ankara, 26.01.2006

Özü: Limited şirketin nevi değiştirerek kollektif şirkete dönüştürülmesi hk.

 

G E N E L G E

( 6 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan ve Yönetim Kurulunun 16.01.2006 günlü toplantısında görüşülen yazıda, limited şirketin kollektif şirkete dönüşmesi sebebiyle yapılan kollektif şirket ana sözleşmesinin onayından harç ve damga vergisinin tahsil edilip edilmeyeceği hakkında bilgi istenmektedir.

           Bilindiği üzere, 02.01.2004 tarih ve 25334 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5035 sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle değişik 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinin son fıkrasında, anonim eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemlerin harca tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.

           Diğer taraftan 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV üncü bölümünün 4684 sayılı Kanunla eklenen 16 ncı fıkrasında "Anonim eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar" ın 17 nci fıkrasında da "Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan birleşme, devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar" ın damga vergisinden istisna olduğu belirtilmektedir.

           Diğer taraftan 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde bu Kanun hükümlerine göre şirket devrine dair hususlar düzenlenmiştir. Aynı maddede kurumların bu şartlar dahilinde şekil değiştirmeleri (nev'i değişikliği) de devir olarak kabul edilmiştir.

           Aynı Kanunun 2 nci maddesinde kurumlar vergisinin mükellefleri sayılmıştır. Sermaye şirketleri bu verginin mükellefi olup, kollektif şirketlerin kazancı kurumlar vergisine tabi değildir.

           Yukarıda açıklanan gerek 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde gerekse 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun 16 ve 17 nci fıkralarında kollektif şirketlere ilişkin herhangi bir istisna öngörülmemiş olup yine 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinde belirtilen nev'i değişikliği, maddenin yukarıda ifade edilen metninden de anlaşılacağı üzere, bu maddede sayılan anonim, eshamlı, komandit  ve  limited  şirketlerin  birinden  diğerine   nevi   değişikliğini   kapsamaktadır.

Bu bakımdan limited şirketin nevi değiştirilerek kollektif şirkete dönüşmesinin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün olmadığından limited şirketin nev'i değişikliği yapılarak kollektif şirkete dönüşümü ile ilgili onaylanan kollektif şirket ana sözleşmesinin harç ve damga vergisinden istisna tutulmasının mümkün olmadığı düşünülmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)