2006-53 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 14883

Ankara,25.08.2006

Özü:Bilgisayar otomasyon hizmeti alımı, veri giriş elemanı istihdamı hk.

 

G E N E L G E

( 53 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan yazı ekini teşkil eden, 4 adet bilgisayar kullanım hizmeti alımı işi ile ilgili ihale taahhütnamelerinden alınacak damga vergisi ve harç konusunda bilgi istenilmektedir.

           İnceleme konusu taahhütnamelerde, bilgisayar otomasyon hizmeti alımı, bilgisayar veri giriş ekranı sağlanması, bilgisayar kullanım (veri hazırlama ve kontrol işletmeni) hizmeti, bilgisayar hizmet alımı işlemlerinde ihalenin uhdesinde kaldığı takdirde, idari ve teknik şartnamede belirtilen nitelikte ve sayıda personel çalıştırılacağı beyan ve taahhüt edilmektedir.

           Konu hakkında düzenlenen 15.05.2006 tarih ve Mali Danışmanlık –180-8096 sayılı yazımızla;

           “Bakanlığınızın 10.07.1995 günlü ve 37594 sayılı yazısında, çöp toplama, nakli ve süpürme işi ile ilgili olarak açılan ihaleye katılan isteklilerce düzenlenerek ihale makamına verilen ve 96 işçi çalıştırılacağı hususunda taahhütte bulunulan işlemden, işçi sayısı nazara alınmaksızın maktu harç ve damga vergisi tahsil olunması gerektiği bildirilmiştir.

           Ayrıca bir inşaat ihalesi ile ilgili olarak düzenlenen fenni mesuliyet taahhütnamelerinde ise yine Bakanlığınızın 16.10.1992 günlü ve 78595 sayılı yazısında değer gösterilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

           Diğer taraftan Birliğimiz başvurusuna istinaden düzenlenen 02.12.1998 günlü ve 44429 sayılı Bakanlığınız yazısında, “Bir menkul veya gayrimenkulün doğrudan aynına yönelik taahhütler, ücret karşılığı hizmet akitleri ve genel anlamda tavır ve davranış belirleyici taahhütler ile genel hizmet (servis) anlaşmaları ayrı nitelikte hukuki işlemler olarak değerlendirilmektedir.” denilerek çöp toplama işinde düzenlenen ve 96 eleman bulundurulması taahhüdünün maktu, fenni mesuliyet taahhütnamelerinin ise nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği hakkındaki görüşleriniz aynen muhafaza edilmiştir.

           Buna göre eleman bulundurulması hususu bir menkul veya gayrimenkulün aynı ile ilgili olduğunda, yani bir inşaatın fenni mesuliyetinin üstlenildiği hallerde değer gerekecek, genel anlamda tavır ve davranış belirleyici taahhüt veya genel hizmet (servis) amaçlı eleman bulundurulması söz konusu olduğunda ise değer zorunluluğu olmayacaktır.

           Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda ekte bulunan bilgisayar hizmeti alımı, bilgisayar kullanım (veri hazırlama ve kontrol işletmeni) hizmeti ile ilgili taahhütnamelerin bir menkul ve gayrimenkulün aynı ile ilgili olmadığı gibi ücret karşılığı hizmet akdi de sayılması mümkün bulunmamaktadır.

           Bu nedenle değer zorunluluğu olmadığı için damga vergisinin konusuna girmeyen bu taahhütnamelerin maktu harca tabi tutulmasının gerektiği düşünülmektedir.” şeklinde Birliğimiz görüşü belirtilmek suretiyle işlem örnekleri de gönderilerek Maliye Bakanlığından görüş istenilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 21.08.2006 günlü toplantısında görüşülen 27.06.2006 tarih ve 47650 sayılı cevabi yazıda, “İlgide kayıtlı yazınızda belirtilen Birliğiniz görüşleri Başkanlığımızca kanun hükümlerine uygun bulunmuştur” denilmektedir.

           Bu görüş çerçevesinde bilgisayar hizmeti alımı, bilgisayar kullanım (veri hazırlama ve kontrol işletmeni) hizmeti ile ilgili taahhütnamelerin bir menkul ve gayrimenkulün aynı ile ilgili olmadığı gibi ücret karşılığı hizmet akdi de sayılması mümkün bulunmadığından değer gösterilmesi zorunluluğu olmayacağından, damga vergisine tabi olmayan bu kağıtlarla ilgili işlemlerden maktu harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)