2006-51 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 12340

Ankara,17 Temmuz 2006  

Özü:Alınan geçici teminatın gelir kaydedilmesinin kabul taahhüdü hk.

 

G E N E L G E

( 51 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden yazıda, Kamu İhale Kurumu tarafından ihaleye katılacak isteklilerden alınan ve; “.......... aksi takdirde geçici teminatın gelir kaydedilmesini ve hakkımızda Kanunun 58 inci maddesinde öngörülen müeyyidenin uygulanmasını kabul ediyoruz.” maddesini içeren taahhütnamelerden ne şekilde harç ve damga vergisi tahsil olunacağı hususu Maliye Bakanlığına intikal ettirilerek görüş talep edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulunun 05.07.2006 günlü toplantısında görüşülen 07.06.2006 tarih ve 43117 sayılı cevabi yazıda, “İlgide kayıtlı yazınız ve ekinin incelenmesinden, ihaleye katılan isteklilerden alınan ve bir örneği yazınız ekinde yer alan taahhütnamenin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin 2 nci fıkrasında, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, değer gösterilmesinin zorunlu olmadığı anlaşılan yazınıza konu taahhütnamenin maktu harca tabi tutulması, ancak söz konusu taahhütname için damga vergisi aranılmaması gerekmektedir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

           Buna göre teminatın gelir kaydedilmesinin beyan ve kabulü ile ilgili olup taahhütname vasfındaki işlemden sadece maktu harç tahsil edilmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)