2006-50 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 12339

Ankara,17 Temmuz 2006

Özü:Yabancı ülkelerde düzenlenen tahkim kararının damga vergisi hk.

 

G E N E L G E

( 50 )

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan yazıda, yazı ekinde bulunan uluslararası tahkim mahkemesi kararının tercümesinin noterliklerince onaylanmasının istendiği, tahkim kararından, muhtevasında yeralan bedeller esas alınarak nispi damga vergisi alınıp alınmayacağı konusundaki bilgi verilmesi talebi Yönetim Kurulunun 23.03.2006 günlü toplantısında alınan karar gereğince Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir. Bakanlığa gönderilen yazımızda; “Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin son fıkrasında, "Yabancı memleketlerde Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulur." hükmü yer almaktadır.

 

           Bu hüküm çerçevesinde yurt dışında veya Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye'de resmi daireye ibraz edildiğinde, üzerine devir veya ciro işlemi yapıldığında veya herhangi bir suretle hükmünden faydalanıldığında bu kağıtlardan damga vergisi alacağı doğmaktadır. Damga vergisinin ise kağıtların düzenlendiği tarihteki değer ve miktarlar üzerinden değil, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihteki değer ve miktarlar üzerinden tahsil olunması gerekmektedir.

 

           Yurt dışında veya Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların noterliklere tercüme için getirilmesi bu kağıdın hükmünden istifade anlamına geldiğinden tercüme işleminin vergiyi doğuran olay olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan tercüme edilen kağıtlara ait nispi veya maktu damga vergisinin tercüme işleminin yapıldığı tarihteki değer ve miktarlar üzerinden işlemi yapan noter tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir.

           Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda söz konusu uluslararası tahkim kararının tercümesinin noterlikçe onaylanması sırasında, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablo gereğince kararda yer alan değerlerin toplamı (tazminat ve toplam mahkeme masrafları) üzerinden, kararın noterlikte tercüme edildiği tarihteki oran üzerinden  nispi damga vergisi tahsil edilmesi gerektiği düşünülmektedir.” denilmek suretiyle Birliğimiz görüşü de belirtilerek Maliye Bakanlığından görüş istenilmiştir.

 

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 06.07.2006 günlü toplantısında görüşülen 07.06.2006 tarih ve 42977 sayılı yazıda, “ İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, Uluslararası Tahkim Mahkemesi Kararının tercümesinin noterlerce onaylanması halinde tahkim kararından, muhtevasında yer alan bedeller üzerinden nispi damga vergisi alınıp alınmayacağı konusunda Başkanlığımızdan bilgi istendiği anlaşılmıştır.

 

Uluslararası Tahkim Mahkemesi Kararının tercümesinin noterlerce onaylanması halinde 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablo gereğince söz konusu kararda yer alan değerlerin toplamı üzerinden, kararın noterlikte tercüme edildiği tarihteki oran üzerinden nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

Birliğimiz görüşü paralelinde bildirilen Bakanlık görüşü uyarınca Genelge ekinde örneği bulunan “Uluslararası Tahkim Mahkemesi Kararı” nın XI. Nihai Karar Bölümünün 232 nci maddesinin 5 inci maddesinde yer alan 790.000 USD tutarındaki tahkim masrafları, 6 ncı maddesindeki 177 .500 USD’lik ödeme tutarı ve 7 nci maddesinde belirtilen 1.546.250 EUR tazminat toplamı dikkate alınarak bu para tutarlarının yekünü üzerinden nispi damga vergisi alınması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini  ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

Ek:Uluslararası Tahkim

    Mahkemesi Kararı örneği.