2006-45 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 10440

Ankara,23Nisan2006

Özü:Otomobil bayilik taahhütnamesinde damga vergisi ve harç hk.

 

G E N E L G E

( 45 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan yazı ekini teşkil eden yetkili satıcılık ve servis bayiliğine dair prensipleri düzenleyen “Taahhütname” başlıklı işlem örneğinin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hakkındaki sorusu, Yönetim Kurulunun 16.01.2006 günlü toplantısında alınan karar uyarınca Maliye Bakanlığına işlem örneği ile birlikte intikal ettirilerek görüş istenilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulunun 15.06.2006 günlü toplantısında görüşülen 01.06.2006 tarih ve 41724 sayılı yazıda, “İlgide kayıtlı yazınız ile yazınız ekini teşkil eden taahhütname başlıklı kağıtta, bayilik hizmetine ilişkin yükümlülükler ve taahhütlere yer verildiği belirtilerek 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 42 nci maddesi kapsamında, değer gösterilip gösterilmeyeceği hususunda görüşümüz talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 42 nci maddesinde “değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmektedir.

Anılan maddenin incelenmesinden de görüleceği üzere, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehne konu işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

           Yazınız ekini teşkil eden taahhütnamenin incelenmesinden, taahhütnamenin 10 uncu maddesinde, 2005 Yılı araç satış hedefi olan 56 adedin üzerinde bir performans gösterilmeye gayret edileceği, Daihatsu markasının Türkiye ortalama pazar payı oranına yakın seyredecek bir satış performansı gerçekleştirileceği ve kesin bir rakam verilmemekle birlikte istenildiğinde asgari olarak belirlenebilecek sayı ve değerde araç alınacağı konusunda taahhütte bulunulmaktadır.

           Buna göre, söz konusu taahhütnamede gerçekleştirilmesi taahhüt edilen 56 araçlık satış performansı miktarının taahhütnamenin düzenlendiği tarihteki değerinin belli değer olarak gösterilmesi gerekmektedir.” denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)