2006-4 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 962

Ankara, 26.01.2006

Özü: Konsinye araç taahhütnamesi hk.

 

G E N E L G E

( 4 )

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden yazı ekinde gönderilen “Konsinye Araç Taahhütnamesi” başlıklı kağıdın ne surette harç ve damga vergisine tabi olacağına dair 17.06.2005 tarih ve Hukuk 1409 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından görüş istenmiştir

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 17.01.2006 günlü toplantısında görüşülen 23.11.2005 tarih ve 62434 sayılı yazıda;

 

           “İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesi neticesinde, “Konsinye Araç Taahhütnamesi” nde değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığı ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi kapsamında mütalaa edilip edilmeyeceği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

 

Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği üzere,menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

           Diğer taraftan, konsinye araç taahhütnamesinin bayiden başka müşterek borçlu ve müteselsil kefil tarafından da imzalandığı yani kefalet içerdiği dikkate alındığında, Borçlar Kanunu’nun 484 üncü maddesinde belirtilen, “Kefaletin sıhhati, tahriri şekle riayet etmeğe ve kefilin mes’ul olacağı muayyen bir miktar iraesine mütevakkıftır.” hükmüne yer verilmiştir.

 

           Buna göre, Konsinye Araç Taahhütnamesinde 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 42 nci maddesi hükmü gereğince değer gösterilmesi gerekir.” denilmektedir.

           İşlem örneği ektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

Ek: 1