2006-35 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 7382

Ankara,4 Mayıs 2006

Özü:Taşeronluk sözleşmesi hk.

 

G E N E L G E

( 35 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden alınan yazı ekinde bulunan taşeron sözleşmesinin ne suretle harç ve damga vergisine tabi tutulacağı sorusu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

           Anılan Başkanlığa gönderilen yazımızda;

"İncelemeye konu sözleşmede;

           1- Bir şirketin, bir başka şirkete (işverene) ait fabrikada işveren adına tuvalet kağıdı, mutfak havlusu, peçete v.s. üretimi yapılacağı,

           2- Sözleşme süresinin 3 yıl olduğu,

           3- Bu işte çalışacak işçi sayısının 110 olup iki vardiya halinde çalışılacağı,

           4- Taşerona yaptığı iş karşılığı aylık 1.000-YTL. ödeneceği,

           hususları düzenlenmektedir.

           Taşeronun hizmet bedeli olarak her ay 1.000 YTL. tutarlı istihkak alacağı ve bu rakam üzerinden fatura keseceği hususu dikkate alındığında, istihkak yönünden bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda ilgili makamların değerlendirmeyi bu rakam üzerinden yapacağı muhakkaktır. Öyleyse akit serbestisi prensibinden hareketle mukaveledeki hizmet bedeline müdahale anlamına gelen başkaca bir rakam gösterme anlayışının uygun olmayacağı düşünülmektedir.

Bununla birlikte Bakanlığınız görüşleri (özellikle 02.12.1998 günlü ve 44429 sayılı yazınız) çerçevesinde teknik personel/fenni mesuliyet taahhütnamelerinde değer gösterilmesi mecburiyeti emsal alınarak bu sözleşmede yer alan 110 işçi bakımından da değer gösterilmesi zorunluluğu olup olmayacağı hususunda Bakanlığınız görüşünün alınmasına ihtiyaç duyulmuştur." şeklindeki Birliğimiz görüşü de belirtilerek görüşleri istenilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.04.2006 günlü toplantısında görüşülen 22.03.2006 tarih ve 19880 sayılı cevabi yazıda;

"İlgide kayıtlı yazınız ve ekinin incelenmesinden, "Taşeron Sözleşmesi" başlıklı kağıdın ne şekilde harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususunda görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bahse konu sözleşmede taşeronluk hizmet bedelinin belli değer olarak gösterilmesi ve sözleşmenin bu bedel üzerinden harç ve damga vergisine tabi tutulması yönündeki Birliğiniz görüşü Bakanlığımızca Kanun hükümlerine uygun bulunmuştur." denilmektedir.

           Bu görüş çerçevesinde, bu nevi sözleşmelerde taşeronluk hizmet bedeli olarak gösterilen tutar yeterli olup bu tutar üzerinden nispi harç ve damga vergisi tahsil edilmesi gerekmektedir.

           Sözleşmede bu işte kaç kişi çalıştırılacağının ise harç ve damga vergisi uygulamasında dikkate alınmadığı görülmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)