2006-28 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 7375

Ankara,

Özü:Adi ortaklık sözleşmesinde damga vergisi ve harç uygulaması hk.

 

G E N E L G E

( 28 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

         

           İLGİ: .07.05.1986 günlü ve Gen.Sek. 4108 (1986/38) sayılı genelgemiz.

           İlgi Genelgemizde ortak girişim beyannamelerinin tabi olacağı damga vergisi ve harç uygulaması prensipleri yer almaktadır.

Bu defa bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden örneği ekli “Adi Ortaklık Sözleşmesi”nin hangi değer üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulacağı sorusu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.

           Bu konudaki soruyu ihtiva eden yazımızda;

           "İki şirket arasında, “İkinci Temel Eğitim Projesi C Bölgesi Proje Yönetim Tasarım ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri” işinin ifası ve bitirilmesi amacıyla düzenlenen adi ortaklık sözleşmesinde, (EK:1)

           1- Sözleşmenin MEB’na yönelik teklif verilirken imzalanan “Ortak Girişim Beyannamesi” ile “Ana Sözleşmeye” dayanılarak düzenlendiği, (Mad:3)

           2- Tarafların bu ortaklık ve dolayısıyla yapılacak işteki hisse oranlarının % 80 ve % 20 olarak tespit edildiği, (Mad 4)

           3- Ortaklardan her birinin, MEB’ na karşı Ana Sözleşmede belirlenen ve tümüyle ifası bu adi ortaklığın amacını oluşturan işin tamamen icrasından ve bitirilmesinden dolayı hisseleri oranında sorumlu oldukları, (Mad 11)

           belirtilmiş, diğer maddelerinde mukavele konusu işin yürütülmesi için gereken prensiplere yer verilmiştir.

           Sözleşmenin incelenmesinden adi ortaklığın taraflarının MEB’nın açmış olduğu bir ihaleyi kazandıkları, bu ihale ile ilgili sözleşmeyi imzaladıkları ve bu defa adi ortaklık sözleşmesi ile kazanılan ihale ile ilgili taahhütlerinin yerine getirilmesi ile kendi aralarındaki hak ve borç ilişkilerinin düzenlendiği görülmektedir.

           Bir ihaleye teklif vermek için düzenlenen ve Bakanlığınızın 17.04.1986 günlü ve 314-150/25151 sayılı yazısında incelenen ortak girişim beyannamelerinin (EK:2) ihale ile üstlenilen bir işin bitirilmesine ilişkin taahhüdü kapsaması halinde de bu kağıtlarda atıfta bulunulan ihale sözleşmesindeki değer yerine, kurulması öngörülen adi şirkete konulan nakdi ve ayni sermayenin belli değer olarak gösterilmesi ve bu değer üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği bildirilmiştir. Bu görüşünüz genelge muhtevasında noterliklere duyurulmuştur.

           İnceleme konusu kağıt ise, ortak girişim beyannamesi değil, adi ortaklık sözleşmesi olup aynı amaca yönelik bulunmaktadır.

           Bu nedenle bu kağıdın da adi ortaklığa konulan ayni veya nakdi sermaye tutarı üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği düşünülmektedir."

           şeklinde görüş bildirilerek herhangi bir yanlış uygulamaya meydan verilmemesi bakımından konu hakkındaki Bakanlıkları görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.04.2006 günlü toplantısında görüşülen 08.02.2006 günlü ve 6950 sayılı yazıda;

           "İlgide kayıtlı yazınız ve ekinin incelenmesi neticesinde, iki şirket arasında "ikinci Temel Eğitim Projesi C Bölgesi Proje Yönetim Tasarım ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri" işinin ifası ve bitirilmesi amacıyla düzenlenen adi ortaklık sözleşmesinin adi ortaklığa konulan ayni veya nakdi sermaye tutarı üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği belirtilerek konu ile ilgili Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmiştir.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı belirtilmiş, 31.12.2004 tarih ve 25687 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5281 sayılı Kanunun 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe giren 7 nci maddesiyle değişik 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 inci fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Bu itibarla, iki şirket arasında "İkinci Temel Eğitim Projesi C Bölgesi Proje Yönetim Tasarım ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri" işinin ifası ve bitirilmesi amacıyla düzenlenen adi ortaklık sözleşmesinin adi ortaklığa konulan ayni veya nakdi sermaye tutarı üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekir." denilmektedir.

 

Buna göre 1986/38 sayılı genelgemize konu ortak girişim beyannameleri hakkındaki Bakanlık görüşünün adi ortaklık sözleşmelerine de tatbiki gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

A.KAHRAMAN

ŞK.