2006-21 sayılı genelge

Mali Danışmanlık 5161

Ankara, 24 Mart 2006

Özü: Şartnamenin aynen kabulü Şartnameye göre sözleşme yapılacağı taahhüdü hk.

 

G E N E L G E

( 21 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bazı noterliklerimizden alınan yazılar ekindeki;

           "a) "Kurumunuzca ihaleye çıkarılan ........ işi uhdemizde kaldığı takdirde idari ve/veya teknik şartnamede belirtilen hususları aynen beyan, kabul ve taahhüt ederim.”

           b) “Kurumunuzca ihaleye çıkarılan ....... işi şirketimiz uhdesinde kaldığı takdirde ihale şartnamesi esaslarında sözleşme akdedeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.”

           şeklindeki taahhütnamelerden ne surette harç ve damga vergisi tahsil olunacağı hakkındaki sorular Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 22.03.2006 günlü toplantısında görüşülen 21.02.2006 günlü ve 11098 sayılı yazıda ise;

           "İlgide kayıtlı yazınızda, ihale makamları tarafından ihaleye çıkarılan işlerle ilgili olarak teklif veren isteklilerden istenen taahhütnamelerin tabi olacağı harç ve damga vergisi yönünden tereddütler hasıl olduğundan Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir...." denilmiştir.     "

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

           Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı belirtilmiş, 31.12.2004 tarih ve 25687 (3.Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5281 sayılı Kanunun 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe giren 7 nci maddesiyle değişik 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 inci fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

           Söz konusu yazıda yer alan taahhütnamelerin incelenmesinden, mahiyeti itibariyle herhangi bir değeri ihtiva etmedikleri gibi, değer gösterilmesi mecburi olan kağıtlar arasında da yer almadıkları anlaşılmaktadır.

           Bu nedenle, belli parayı ihtiva etmeyen taahhütnameler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer almadıklarından damga vergisine tabi tutulmaması, ancak söz konusu taahhütnamelerin maktu harca tabi tutulması gerekir."

           denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)