2005-39 sayılı genelge

Hukuk 21221                                                                                      

Ankara,  26.12.2005

Özü: Elektrik aboneleri ihbarname dağıtımı, kesme açma işi ihalesinde eleman bulundurulması taahhüdü hk.

 

G E N E L G E( 39 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        Bir noterliğimizden alınan yazı ekindeki;

"...... Elektrik A.Ş. Genel Müdürlüğünüzün düzenlediği 28.07.2005 tarihinde ihalesi yapılacak olan 2005/84749 ihale kayıt numaralı ............ İli ve İlçeleri elektrik aboneleri ikinci ihbarname dağıtımı ve kesme-açma işine ilişkin olarak teknik şartnamenin 6.3.5 6.3.6  6.3.7 maddelerindeki vasıflara haiz sayıda personeli çalıştıracağımızı kabul ve taahhüt ederiz."

şeklindeki eleman bulundurulması hakkındaki taahhütnameden maktu mu yoksa değer üzerinden nispi esasa göre mi harç ve damga vergisi tahsil olunması gerektiği hakkındaki talep Yönetim Kurulunun 23.09.2005 günlü toplantısında görüşülerek konu hakkında Maliye Bakanlığına müracaat edilmesine karar verilmiştir.

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen 30.09.2005 Hukuk 2226-15073 sayılı yazımızda;

        "Bakanlığınızın (1995/70 sayılı genelgemize esas olan) 10.07.1995 günlü ve 37594 sayılı yazısında, çöp toplama, nakli ve süpürme işi ile ilgili olarak açılan ihaleye katılan isteklilerce düzenlenerek ihale makamına verilen ve 96 işçi çalıştırılacağı hususunda taahhütte bulunan işlemden, işçi sayısı nazara alınmaksızın maktu harç ve damga vergisi tahsil olunması gerektiği bildirilmiştir.

        Ayrıca bir inşaat ihalesi ile ilgili olarak düzenlenen fenni mesuliyet taahhütnamelerinde ise yine Bakanlığınızın (1992/52 sayılı genelgemize esas olan) 16.10.1992 günlü ve 78595 sayılı yazısında değer gösterilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

        Diğer taraftan Birliğimiz başvurusuna istinaden düzenlenen (2000/48 sayılı genelgemize esas olan) 02.12.1998 günlü ve 44429 sayılı Bakanlığınız yazısında, "Bir menkul veya gayrimenkulün doğrudan aynına yönelik taahhütler, ücret karşılığı hizmet akitleri ve genel anlamda tavır ve davranış belirleyici taahhütler ile genel hizmet (servis) anlaşmaları ayrı nitelikte hukuki işlemler olarak değerlendirilmektedir." denilerek çöp toplama işinde düzenlenen ve 96 eleman bulundurulması taahhüdünün maktu, fenni mesuliyet taahhütnamelerinin ise nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği hakkındaki görüşleri aynen muhafaza edilmiştir.

        Buna göre eleman bulundurulması hususu bir menkul veya gayrimenkulün aynı ile ilgili olduğunda, yani bir inşaatın fenni mesuliyetinin üstlenildiği hallerde değer gerekecek, genel anlamda tavır ve davranış belirleyici taahhüt veya genel hizmet (servis) amaçlı eleman bulundurulması söz konusu olduğunda ise değer zorunluluğu olmayacaktır.

        Bu görüşler nazara alınarak incelenen taahhütname, ihbarname dağıtımı-kesme-açma ile ilgili olup, bu şekliyle bir menkul veya gayrimenkulün aynı ile ilgili olmadığı gibi ücret karşılığı hizmet akdi de sayılması mümkün bulunmamaktadır.

 

        Bu nedenle değer zorunluluğu olmadığı için damga vergisinin konusuna girmeyen bu taahhütnamenin maktu harca tabi tutulmasının gerektiği düşünülmektedir." şeklinde görüş bildirilerek konu hakkında Bakanlıkları görüşü talep edilmiştir.

        Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 19.12.2005 günlü toplantısında görüşülen 07.12.2005 günlü ve 66421 sayılı yazıda, yukarıda belirtilen Birliğimiz görüşünün kanun hükümlerine uygun bulunduğu belirtilmektedir.

        Buna göre elektrik abonelerinin ihbarname dağıtımı ve kesme açma işlerine ilişkin olarak ihaleye katılanlar tarafından düzenlenen eleman bulundurma taahhütnamelerinde değer gösterilmesi zorunluluğu olmadığından, damga vergisine tabi tutulmayacak olan bu kağıtlarla ilgili işlemlerden maktu harç tahsil edilecektir.

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

        Saygılarımla,

 

 

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)