2005-36 sayılı genelge

Hukuk 22218                                                                                      

Ankara, 26.12.2005

Özü: Taşıma ihalesinde belirli sayıda araç ve şoför bulundurulması taahhüdü hk.

 

G E N E L G E( 36 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

 

        Bir noterliğimizden alınan bir yazı metnindeki;

 

"Diyarbakır Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ............ tarihinde ihalesi yapılacak olan 283 yerleşim biriminden 468 araçla öğrencilerin taşımalı sistemle il merkezindeki 22 taşıma merkezi okula taşınması işi ....... şirketi uhdesinde kaldığı takdirde ihale şartnamesinin ilgili maddelerindeki istenen 468 araç ve bu araçlarda görev yapacak 468 şoförü ile birlikte iş süresince iş programına uygun olarak işin başında bulunduracağımızı şimdiden kabul, beyan ve taahhüt ederiz."

 

şeklindeki taahhütnameden ne surette harç ve damga vergisi tahsil edileceği sorusu Yönetim Kurulunun 23.08.2005 günlü toplantısında görüşülerek Maliye Bakanlığına müracaat edilmesine karar verilmiştir.

 

        Maliye Bakanlığına gönderilen 08.09.2005 günlü ve Hukuk 2032-13542 sayılı yazımızda,

"Bilindiği gibi Bakanlığınızın (1997/21 sayılı genelgemize esas olan) 28.02.1997 günlü ve 8105 sayılı yazısına esas teşkil eden Danıştay kararları çerçevesinde ihalenin kazanılması şartına bağlı olarak işin başlamasından bitimine kadar geçecek süre içerisinde belirli araç, makine ve techizatın iş yerinde bulundurulması/çalıştırılmasına dair taahhütnamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olmadığı belirtilmiştir.

 

        Bu bakımdan ......... Noterliği müracaatında yer alan 468 adet araç bulundurulmasına dair taahhütnamede değer gösterilmesi söz konusu olmayacaktır.

 

        Diğer taraftan aynı taahhütnamede belirtilen sayıda araç ile birlikte aynı sayıda şoförün bulundurulacağı/çalıştırılacağı hususu da taahhüt edilmektedir.

 

        Taahhütname bu yönüyle incelendiğinde, (2000/48 sayılı genelgemize esas olan) 02.12.1998 günlü ve 44429 sayılı Bakanlığınız yazısı esaslarına göre değere konu olmayacaktır.

 

        Zira çöp toplama işinde belirli sayıda elaman bulundurma taahhüdü ile fenni mesul bulundurma taahhütlerindeki uygulama farklılığının giderilmesi için yapılan müracaatımıza karşılık gönderilen Bakanlığınız yazısında "Bir menkul veya gayrimenkulün doğrudan aynına yönelik taahhütler, ücret karşılığı hizmet akitleri ve genel anlamda tavır ve davranış belirleyici taahhütler ile genel hizmet (servis) anlaşmaları ayrı nitelikte hukuki işlemler olarak değerlendirilmektedir."denilmek suretiyle kimi eleman bulundurma taahhütlerinde değer gösterilmesinin mecburi olmayacağı vurgulanmaktadır.

 

        Bu görüş çerçevesinde bir menkul veya gayrimenkulün aynını ilgilendirmeyen, ücret karşılığı hizmet akdi de  sayılamayan inceleme konusu taahhütname muhtevasında yer alan husus itibariyle genel servis (hizmet) prensiplerini ihtiva ettiğinden personel yönünden de değere konu olmayacağı sonucuna varılmaktadır." denilerek konu hakkındaki Bakanlıkları görüşü talep edilmiştir.

 

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 19.12.2005 günlü toplantısında görüşülen 07.12.2005 günlü ve 66421 sayılı yazıda ise yukarıda belirtilen Birliğimiz görüşünün kanun hükümlerine uygun bulunduğu belirtilmektedir.

 

        Bu görüş çerçevesinde taşıma işleri ile ilgili olarak araç bulundurma ve belirli sayıda olsa dahi şoför bulundurulmasına ilişkin taahhütnamede değer gösterilmesi zorunluluğu olmayacağından, damga vergisine tabi olmayan bu kağıtlarla ilgili işlemlerden maktu harç tahsil edilecektir.

 

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

 

        Saygılarımla,

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)