2005-29 sayılı genelge

Hukuk 17743                                                                                

Ankara,  8.11.2005

Özü: Şehir içi minibüs hattının kiralanmasına/işletilmesine dair sözleşmelerde damga vergisi ve harç

 

G E N E L G E

( 29 )

 

        ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

        ........................ NOTERLİĞİNE

 

        Bir noterliğimizin başvurusuna konu olan ve Belediye ile bir gerçek kişi arasında açık artırma usulü ile şehir içi minibüs hattının kiralanmasına dair sözleşme ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.10.2005 günlü toplantısında görüşülen 12.09.2005 günlü ve 44645 sayılı yazıda "Söz konusu yazınız ekinde yer alan ve ne şekilde vergilendirilmesi gerektiği hususunda görüş sorulan sözleşmenin incelenmesinden, bu sözleşmenin ............ Belediyesi tarafından ihalesi yapılan "Şehir İçi Minibüs Hattı Kira İhalesi" ile ilgili olduğu ve belediye sınırları içerisinde ulaşımı sağlama görevini yürüten anılan Belediyenin, bu görev ile ilgili hakkını ihaleyi alan kişiye devretmesine yönelik bulunduğu anlaşılmıştır.

Buna göre, bir kamu hizmeti olan ulaşımın, bu hizmeti yerine getirmekle yükümlü Belediye tarafından özel bir kişiye devredilerek yürütülmesi işletilmesi amacıyla düzenlenen sözleşme, bir kamu hizmeti imtiyaz sözleşmesi olup, menkul ya da gayrimenkul bir malın belli bir ücret karşılığında kullanım hakkını ifade eden kira sözleşmesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu nedenle, ......... Belediyesi ile .............. arasında düzenlenen sözleşmenin kira mukavelenamesi olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamakta ve söz konusu sözleşmenin 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasına göre binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.

        Bakanlık görüşü çerçevesinde şehir içi minibüs hattının işletilmesi ile ilgili olarak Belediye ve işletmeci şahıslar arasında düzenlenen sözleşmenin işletme sözleşmesi olarak binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

        Saygılarımla,

                                                                                           BAŞKAN

                                                                                         Hasan YENİ

                                                                                      (İstanbul 28.Noteri)