2005-109 sayılı genel yazı

Hukuk 19867

Ankara, 2.12.2005

Özü: TÜRKTRUST Sertifika sahibi sözleşmesinin tabi olduğu harç ve damga vergisi hk.

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

TÜRKTRUST Genel Müdürlüğünden alınan 18.08.2005 günlü ve 2005/434T.İ07 sayılı yazıda, TÜRKTRUST'ın Telekomünikasyon Kurumu'ndan aldığı yetkiyle birlikte, nitelikli elektronik sertifika hizmet sağlayıcılığı faaliyetlerine başladığı,

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince, nitelikli elektronik sertifika başvurusunda bulunan kişilerin kimlik tespitinin yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğu,

Ülke çapında tüm vatandaşlara yaygın ve en uygun koşullarda hizmet vermeyi kendisine amaç edinen TÜRKTRUST'ın, sertifika başvurusunda bulunmak isteyenleri, kimlik tespiti için güvenilir kurumlardan olan noterlere yönlendirebilmek için Birliğimiz Yönetim Kurulu ile işbirliği içinde olunması tekliflerinin uygun bulunduğu,

İfade dilerek yazı ekinde örneği gönderilen ...TÜRKTRUST Sertifika Sahibi Sözleşmesinin... sertifika başvuru sahibi tarafından noter huzurunda kimlik beyanıyla imzalanması için, gerekli işlemlerin belirlenerek noterlere duyurulması talep edilmektedir.

Yönetim Kurulumuzun 24.11.2005 günlü toplantısında görüşülen İnceleme konusu ...Sertifika Sahibi Sözleşmesi... elektronik imza oluşturulması amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olarak hizmet vermekte olan TÜRKTRUST'ın ilgili kişilere, nitelikli elektronik sertifika hizmeti teminine yönelik olup, mahiyet ve ihtiva ettiği hususlar itibariyle belli bir değer ihtiva etmediği gibi, 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi hükmüne göre değer zorunluluğu kapsamında da bulunmamaktadır.

İşlem, münhasıran sertifika sahibinin hak ve yükümlülükleri ile TÜRKTRUST'ın hak ve yükümlülüklerini tayin etmekte, bu yükümlülükler kapsamında ise para ile ifade edilebilecek herhangi bir borçlanma ve üstlenme bulunmamaktadır.

Buna göre, belli değere konu olmadığından damga vergisinin konusuna girmeyen ...TÜRKTRUST Sertifika sahibi Sözleşmesinin... beher imza üzerinden maktu harca tabi tutulması icabeder.

Ayrıca değer belirtilmeksizin onaylama şeklinde işleme tabi tutulması gereken işlemin, ilgililerden herhangi birinin veya her ikisinin birlikte müracaatı halinde başvuranın imzası onaylanarak tamamlanması uygun olacaktır.

Belirtilen sözleşmenin bir örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)

 

Ek: Sözleşme örneği.