2004-55 sayılı genelge

Hukuk 21111

Ankara,  29.12.2004

Özü:  

a) Eski yıllarda kullanılan krediler,

b) Toplu konut kredileri, hakkındaki işlemlerde istisna hk.

 

 

G E N E L G E( 55 )

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bilindiği gibi 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ve 492 sayılı Harçlar Kanununda, 5035 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler gereğince kredilere öngörülen damga vergisi ve harç istisnasına dair prensipler 2004/1, 5, 14 ve 30 sayılı genelgelerimizle noterliklere duyurulmuştur.

           Ancak, 5035 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler 02.01.2004 tarihinde yürürlüğe girdiğinden istisna uygulaması 02.01.2004 tarihinden sonra kullandırılan kredilerle sınırlı tutulmuştur.

           Bilahare gelen müracaatlar üzerine 02.01.2004 tarihinden önce kullanılmış olmakla birlikte, bugün teminat işlemi tesis edilen kredilerle ilgili yapılacak işlemlere de damga vergisi ve harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 21.12.2004 günlü toplantısında görüşülen 02.12.2004 günlü ve 57564 sayılı yazıda, “Bilindiği üzere, 5035 Sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle değişik 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev’i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmayacağı açıklanmıştır.

Aynı Kanunun 30 uncu maddesiyle değişik 488 sayılı Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV. Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrasında, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler (kredilerin kullanımları hariç) damga vergisinde istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler ile bu kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler (kredilerin kullanımları hariç) için 2.1.2004 tarihinden itibaren damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Öte yandan, 5035 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2.1.2004 tarihinden önce kullandırılmış kredilerle ilgili bu tarihten sonra, kredi borçlusu ile söz konusu kuruluşlar arasında gerçekleştirilecek işlemler ile bu tarihten sonra verilen teminat ve ipotekler nedeniyle düzenlenen kağıtların da istisna kapsamı içinde değerlendirilmesi gerekmektedir.” denilmektedir.

           Bakanlık görüşü çerçevesinde, yeni kullanılacak kredilerde olduğu gibi 02.01.2004 tarihinden önce kullandırılmış olan kredilerle ilgili olarak bugün yapılacak kredi işlemleri ve bu meyanda bu kredilerle ilgili (ipotek, rehin, teminat, temlik) gibi teminat işlemlerine de damga vergisi ve harç istisnasının uygulanması gerekmektedir.

           Diğer taraftan bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılan kredilerde, nevi, vasıf ve miktar ayrımı söz konusu olmaksızın tüm kredilerle ilgili işlemlerde harç ve damga vergisi istisnası uygulandığından, Genelgemiz ekinde örneği bulunan 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği esaslarına göre, kullanılmış olan kredilerin taksitlendirilmesine dair taahhütnameler de damga vergisi ve harçtan istisna edilecektir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)