2004-5 sayılı genelge

Hukuk 2617

Ankara,  20.2.2004

Özü: Kredilerle ilgili damga vergisi ve harç istisnası hk.

 

G E N E L G E

( 5 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İLGİ: 21.01.2004 günlü ve Hukuk 828 (2004/1) sayılı genelgemiz.

           İlgi Genelgemizle bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerle ilgili işlem ve kağıtlara tatbiki gereken harç ve damga vergisi istisnası uygulaması bildirilmiştir.

           Sözü edilen genelgemizde kredilerin temin edilmesi, teminatları ve geri ödemeleri ile ilgili işlem ve kağıtlara tanınan harç ve damga vergisi istisnasının, kredinin kullanımı ile ilgili işlemlere tatbik edilmeyeceği açıklanmıştır.

           Birliğimize vaki taleplerde harç ve damga vergisi istisnası uygulanmayacağı belirtilen kredi kullanımından neyin anlaşılması gerektiği hususunda tereddütler doğduğu anlaşılmaktadır.

           Konu hakkında Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ve Yönetim Kurulumuzun 16.02.2004 günlü toplantısında görüşülen 30.01.2004 günlü ve 6 sıra numaralı Damga Vergisi Sirkülerinin son paragrafındaki açıklamadan, kredilerin kullanımlarından, kredinin temin edilmesinden sonra bu kredi ile mal ve/veya hizmet alımına dair işlemlerin anlaşılması gerektiği sonucuna varılmaktadır. Örneğin bir taşıt kredisinin temininden sonra bu kredi ile satın alınan taşıt sebebiyle alıcı ve satıcı arasında düzenlenen sözleşme ve benzeri kağıtların kredinin temini ile ilgili işlem ve kağıtlar olarak kabulü söz konusu olamayacağından, bunlara istisna uygulanması mümkün değildir.

           Diğer taraftan aynı sirkülerde, 2004/1 sayılı genelgemizde de belirtildiği gibi bankalar tarafından düzenlenen teminat mektupları, kefaletler, aval, ciro ve kabuller ile akreditiflerin gayri nakdi krediler olarak kabul edildiği, bunların da damga vergisi ve harç istisnasından yararlanması gerektiği ifade edilmektedir. Bu çerçevede teminat mektupları ve akreditiflerin sürelerinin uzatılması veya kısaltılması, miktarının azaltılması veya artırılması nedeniyle düzenlenecek kağıtlara ve yapılacak işlemlere de damga vergisi ve harç istisnasının uygulanacağı belirtilmektedir.

           2004/6 sayılı damga vergisi sirküleri ektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

EK: Sirküler