2004-49 sayılı genelge

Hukuk 19498

Ankara,  13.12.2004

Özü: Özel finans kurumları tarafından kullandırılan kredilerde harç ve damga vergisi istisnası hk.

 

G E N E L G E

( 49 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İLGİ: a- 21.01.2004 günlü ve Hukuk 828 (2004/1)

                    b- 20.02.2004 günlü ve Hukuk 2617 (2004/5)

                    c- 25.03.2004 günlü ve Hukuk 4627 (2004/14)

                    d- 16.07.2004 günlü ve Hukuk 11026 (2004/30)

                    sayılı genelgelerimiz.

           İlgide kayıtlı genelgelerimizle bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerle ilgili işlemler ve bu konudaki kağıtlara tatbik edilecek harç ve damga vergisi istisnası prensipleri bildirilmiştir.

           Bir noterliğimizin başvurusu üzerine özel finans kurumları tarafından kullandırılan nakit ve gayri nakit kredilerle ilgili işlem ve kağıtlara da harç ve damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 03.12.2004 günlü toplantısında görüşülen 18.10.2004 günlü ve 48479 sayılı yazıda “Bilindiği gibi, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların Damga Vergisinden müstesna olacağı hükme bağlanmış olup, anılan tablonun “Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrasında bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler (kredilerin kullanımları hariç) damga vergisinden istisna edilmiştir.

Bu itibarla, ihracat kredisi, yatırım kredisi, konut kredisi ve benzeri herhangi bir kredi ayrımına gidilmeksizin, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılan tüm krediler ile ilgili düzenlenen kağıtlar ve bu kağıtlar üzerine konulan şerhler istisna kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak bu kredilerin kullanımları istisna kapsamında bulunmamaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu istisna, madde kapsamındaki kurum ve kuruluşlar tarafından kullandırılacak kredilerle ilgili kağıtlara (ve bu kağıtlar üzerine konulacak şerhlere) ilişkin bulunmakta, diğer kişi, kurum ya da kuruluşlarca temin edilerek kullandırılacak kredilerle ilgili kağıtları (ve şerhleri) kapsamamaktadır.

Öte yandan, Bakanlığımız ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile yapılan yazışmalar neticesinde, Özel Finans Kurumlarının faaliyetlerinin 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile düzenlendiği ve bunların fon toplanmasına ve kullandırılmasına ilişkin kendilerine özgü hususlar dışında bankalarla benzer esaslara göre çalıştıkları ve bu nedenle faaliyetlerini gerçekleştirmeleri sırasında karşılaştıkları belirli maliyetlerin bankalarla eşit olması gerektiği şeklinde görüş alınmıştır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ nun görüşleri de dikkate alınarak Bakanlığımızca hazırlanan 12.01.2004 tarih ve DV-4/2004-3/Krediler sayılı Damga Vergisi Sirküleri/4 de bankaların yanısıra özel finans kurumlarınca kullandırılan kredilerin de 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrasına göre değerlendirileceği belirtilmiştir.

Buna göre, özel finans kurumları tarafından kullandırılan nakdi veya gayrinakdi tüm kredilerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlara, herhangi bir kredi ayrımına gidilmeksizin 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV-23 numaralı fıkrasına göre istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, yazınızda belirtilen ve (4) sıra numaralı Bakanlığımız sirkülerinin son bölümünde yer alan tüketici kredisi ile ilgili husus, tüketici finansman şirketlerinin 4077 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükmüne göre kullandırabileceği tüketici kredilerinin ne şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtmeye yönelik olarak açıklanmıştır. Ancak, bu konuda da 31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 5228 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi ile yeniden düzenleme yapılmıştır.” denilmektedir.

           Bakanlık görüşü çerçevesinde bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlar tarafından kullandırılan kredilerde olduğu gibi özel finans kurumları tarafından kullandırılan nakdi veya gayri nakdi tüm kredilerle ilgi olarak düzenlenen kağıtlar ve bu konudaki işlemler de damga vergisi ve harçtan istisna edilecektir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)