2004-40 sayılı genelge

Hukuk 14402

Ankara,  16.9.2004

Özü: Yapı denetim yetkisinin devrine dair mukavele hk.

 

G E N E L G E

( 40 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden yazı ekindeki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetimi Komisyon Başkanlığına verilmek üzere düzenlendiği anlaşılan Devir Senedi’ nin ne şekilde harç ve damga vergisi ne tabi tutulacağı hususu Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Söz konusu devir senedinde, bir şahsın proje ve uygulama denetçisi mimar olarak görevli olduğu şirkette yükümlülüğünde bulunan muhtelif yerdeki 62 adet projenin (inşaatların denetim yetki ve yükümlüğünü) bir başka mimar proje ve uygulama denetçisine devrettiği, bu devirin ise bedelsiz olarak yapıldığı görülmektedir.

           Konu hakkında Maliye Bakanlığı Gelirler genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 06.09.2004 günlü toplantısında görüşülen 12.07.2004 günlü ve 32635 sayılı yazıda, “  Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetimi Komisyon Başkanlığına verilmek üzere düzenlendiği anlaşılan devir senedi başlıklı kağıt 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

Bu itibarla, devir senedi başlıklı kağıdın maktu harca ve maktu damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.”  denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)

Ek:1 işlem örneği.