2004-23 sayılı genelge

Hukuk 8326

Ankara,  21.5.2004

Özü: Damga vergisi ödenmemiş manifesto hk.

 

G E N E L G E

( 23 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İLGİ: 01.12.1989 günlü ve Gen.Sek. 12007 (1989/92) sayılı genelgemiz.

           Bir noterliğimizden alınan yazıdaki, kara manifestolarının pulsuz veya damga vergisi ödenmeden noterliğe işlem için getirilmesi halinde noksan ödenen veya hiç ödenmemiş olan vergiye yüzde 50 nispetindeki kusur cezasının de ilavesi ile damga pulu yapıştırılmasından sonra işlem icrasına dair 1989/92 sayılı genelgemizin halen uygulamada olup olmadığı, ayrıca vergisi ödenip ödenmediği belli olmayan manifestolar açısından hangi belgelerin aranılacağı hususlarındaki görüş talebi Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 12.05.2004 günlü toplantısında görüşülen 02.04.2004 günlü ve 14705 sayılı yazıda “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’ nun 1’ inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı belirtilmiş, 20’ nci maddesinde, damga pullarının kağıtların düzenlendiği anda yapıştırılmasının mecburi olduğu açıklanmış, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “III-Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar” başlıklı bölümünün 2/f fıkrasında da, tasdikli manifesto nüshalarının maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Kanunun 27’ inci maddesinde, “Noterler pulsuz veya noksan pullu kağıtları, usulen vergi ve cezası tahsil edilmedikçe tasdik etmekten veya bunların suretlerini çıkarıp vermekten memnudurlar.

Bu kağıtlardan dolayı alınması lazım gelen vergi ve cezayı sahipleri rızalariyle ödemek isterlerse, noterler mezkur kağıtlara ait vergi ve ceza miktarında damga pulu yapıştırıp iptal ettikten sonra muameleye devam edebilirler.

Birinci fıkra hükmüne aykırı olarak işlem yapılması halinde mükellef hakkında Vergi Usul Kanununun hükümleri tatbik edilmekle beraber, noterlerden de, tasdik veya üzerinde muamele icra ettikleri her kağıt için kanunen alınması gereken cezası ayrıca alınır.” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, kanuni miktarınca damga vergisi ödenmemiş olan kağıtlarla ilgili olarak noterlerce işlem tesisi, ancak kağıt için noksan ödenmiş olan vergi ile noksan ödenen vergiye tekabül eden cezanın tahsilinden sonra mümkün bulunmaktadır.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’ nun 341’ inci maddesinde, “Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi nedeniyle verginin zamanında tahakkuk ettirilememesi veya eksik tahakkuk ettirilmesidir.” Şeklinde tanımlanmıştır. Vergi ziyaına sebebiyet verenlere uygulanacak ceza da aynı Kanunun 344’üncü maddesinde “Vergi ziyaı suçu ve cezası başlığı altında düzenlenmiştir. Bu madde de vergi ziyaı cezasının ne şekilde hesaplanacağı ve bu cezanın katlamalı ve indirimli olarak uygulanacağı durumlar belirlenerek hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bu hükümler uyarınca, kara manifestolarının düzenlendiği anda, pul yapıştırılarak ödenmesi gereken damga vergisinin ödenmemesi durumunda vergi ziyaına neden olunmakta, ziyaa uğratılan vergi üzerinden 344’ üncü maddenin ikinci fıkrasına göre vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle işlem yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, 213 sayılı Kanunun 343’ üncü maddesinde sözü edilen damga vergisine tabi her kağıt için belirlenen en az ceza haddinin (2004 yılı için 5.000.000 TL) göz önünde bulundurulması gerekeceği de tabiidir” denilmektedir.

           Buna göre 1989/92 sayılı genelgemizle duyurulan uygulama prensipleri halen yürürlüktedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)