2004-19 sayılı genelge

Hukuk 6501

Ankara,  21.4.2004

Özü: Antbirlik’ in noter işlemlerinde damga vergisi ve harç muafiyeti hk.

 

G E N E L G E

( 19 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Antbirlik Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatif Birliği tarafından Birliğimize gönderilen yazıda, adı geçen birlik işlemlerine ilişkin muafiyete dair görüşün tüm noterliklere duyurulması talep edilmesi üzerine,

 

           Antbirlik’ e gönderilen yazımız ile Birliğimizce işlem sahiplerine genel mahiyetli görüş tayininin mümkün bulunmadığı, 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkındaki Kanunun 6. maddesinde düzenlenen muafiyet hükmü yönünden genel mahiyetli bir görüşe ihtiyaç duyulduğu takdirde Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesinin gerektiği bildirilmiştir.

 

Bu yazımız üzerine Antbirlik’ in Antalya Defterdarlığına müracaatla almış olduğu 09.07.2003 günlü ve 5509 sayılı yazıda “Bilindiği üzere, 492 Sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesi birinci paragrafında; Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi oldukları, 123 üncü maddesinde de özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’ nun 1 inci maddesinde bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanundaki kağıtlar teriminin ise, yazılıp imzalanmak ve imza yerine geçen bir işaret koymak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği, 3 üncü maddesinde de damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu belirtilmiştir.

 

Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun V-15 inci bendi ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri ve Tarım Kredi kooperatiflerinin her türlü muamelelerinde düzenlenen ve Damga Vergisi bunlar tarafından ödenmesi gereken kağıtların damga vergisinden istisna edileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Ayrıca 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanunun 6/h fıkrasında; Kooperatif ve birliklerin defter ve belgelerinin notere tasdik ettirilmesi işlemleri yalnızca noterlik ücretine tabi olup, vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

Bu açıklamalara göre; Kooperatifinizin noterde yaptıracağı kasa, yevmiye, defteri kebir, karar ve diğer yasal defterlerinizin, genel kurul tutanaklarınızın, imza sirkülerinizin, Ortaklarınızın vermek zorunda oldukları rekolte beyannamelerinin, her türlü ihracat ve ithalat belgelerinizin, taahhütnamelerinizin, sözleşmelerinizin, vekaletname tasdik işlemlerinden noterlik masrafı tahsil edilmesi, damga vergisi, resim ve harçtan istisna tutulması gerekmektedir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

Antbirlik tarafından defterdarlık görüşünün noterliklere duyurulması talebi üzerine, defterdarlık görüşü Birliğimizce Maliye Bakanlığına intikal ettirilerek Bakanlıkları görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 12.04.2004 günlü toplantısında görüşülen 14.01.2004 günlü ve 1728 sayılı yazıda

 

           “İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan, Antalya Defterdarlığının 09.07.2003 gün ve Harç-2003-35-3135-5509 sayılı özelgesi incelenmiş, 492 sayılı Harçlar Kanunu ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu yönünden belirtilen görüşler Bakanlığımızca da mevzuat hükümlerine uygun bulunmuştur.”denilmektedir.

           Buna göre ANTBİRLİK tarafından noterliklerde yaptırılan ve defterdarlık görüşünde belirtilen işlemler sebebiyle bu Birlikten harç tahsil edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

           Ayrıca adı geçen Birlik ile üyelerinin karşılıklı olarak düzenleyecekleri kağıtlar ve yapacakları işlemler sebebiyle de damga vergisi ve harç tahsil edilemeyecektir.

           Ancak, bu Birliğin ortaklar dışında kalan diğer kişi ve kuruluşlarla karşılıklı olarak düzenleyeceği kağıtlara ait damga vergisinin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 24 üncü maddesi hükmü gereğince işlemin karşı tarafını teşkil eden ve damga vergisinden muafiyeti bulunmayan kişi veya kuruluş tarafından ödeneceği tabiidir. Bununla birlikte işlem tarafı olan kişi veya kuruluşun kendi imzasına tekabül eden harcı da ödemesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)