2003-69 sayılı genel yazı

Ankara, 01.07.2003

Özü: Nüsha ve suretlerde damga vergisi HK.

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.06.2003 günlü toplantısında görüşülen 16.05.2003 günlü ve 20588 sayılı yazıda,

 

...Ankara Valiliği (Defterdarlık: Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü)'nden alınan 16.12.2002 gün ve B.07.4.DEF.0.06.12.DMG22001217274/15695 sayılı yazı ve ekinin fotokopisi ilişikte gönderilmektedir.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanundaki kağıtlar teriminin ise yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Öte yandan, aynı Kanunun 5 inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi tutulacağı açıklanmıştır.

Bu nedenle, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtların birden fazla düzenlenmesi durumunda, her nüshanın anılan madde hükmü gereğince ayrı ayrı aynı miktar ve nispette damga vergisine tabi tutulması gerekir....

denilmektedir.

 

Bakanlık görüşünün uygulanmasında yardımcı olmak bakımından nüsha ve suretin tanımı aşağıda yapılmıştır.

 

a) Nüsha: Aslında bulunan ifadelerin aynısını ihtiva eden ve düzenleyen tarafların imzasını taşıyan aynı konudaki müteaddit kağıtlardır.

Nüshalar, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 5 inci maddesi hükmü çerçevesinde her biri ayrı ayrı aynı miktar veya nispette vergiye tabidir. Yani işlemin aslı maktu vergiye tabi ise bütün nüshalar da maktu vergiye, asıl nispi vergiye tabi olduğu takdirde ise nüshaların her biri de ayrı ayrı aynı nispette vergiye tabi tutulacaktır.

 

b) Suret: Aslında bulunan ifadelerin aynısını ihtiva etmekle birlikte, düzenleyen tarafların imzasını taşımayan ancak bir tasdik makamının ...aslına uygundur... şerhi bulunan kağıtlardır.

 

Suretler, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tablonun IV/ 4 pozisyonu gereğince aslı 470.000. liradan fazla maktu veya nispi vergiye tabi olmak ve

 

resmi dairelere ibraz edilecek olmaları kaydıyla 330.000. lira maktu vergiye tabi bulunmaktadır. Yani asıl kağıt nispi vergiye tabi olsa dahi suret yukarıdaki şartlar çerçevesinde mutlaka maktu vergiye tabi olacaktır.

 

Buna göre, birden fazla nüsha olarak düzenlenen kağıtlarla ilgili damga vergisi uygulamasında azami hassasiyetin gösterilmesi önem arz etmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

 

BAŞKAN YARDIMCISI

 

Müfide ŞENER

(Ankara 15.Noteri)