2003-59 sayılı genelge

Ankara,  26.12.2003

Özü: Çalıştırılacak işçilerin yol ve yemek ücretlerinin ödenmesi taahhüdü hk.

 

G E N E L G E

( 59 )

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden yazıdaki “Hastaneniz temizlik işlerinde çalıştıracağımız işçilerin yol ve yemek ücretlerinin firmamız tarafından karşılanacağını kabul ve taahhüt ederiz.” Şeklindeki taahhütnamenin ne şekilde harç ve damga vergisine tabi tutulacağı Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.12.2003 günlü toplantısında görüşülen 05.12.2003 günlü ve 51696 sayılı yazıda, “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

           Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmiştir.

           Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

           Söz konusu yazınızda, bir Devlet hastanesinin temizlik ihalesine iştirak etmek için hastanenin temizlik işlerinde çalıştırılacak işçilerin yol ve yemek ücretlerinin firma tarafından karşılanacağına ilişkin taahhütname, düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

           Bu nedenle, bu taahhütnamenin maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)