2003-57 sayılı genelge

Ankara,  19.12.2003

Özü: Kooperatif tarafından yapılmakta olan konut inşaatında üyelerin tercihine ilişkin taahhüt hk.

 

G E N E L G E

( 57 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden yazı ekinde yer alan “Kooperatifimizin 08.03.2003 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurulunda alınan kararlar doğrultusunda Villa Konutu yapılmasını tercih ediyorum.

Arsa değer farkının denkleştirilmesinden ve hesabından başka mülkiyet ve ayni hak talebinde bulunmayacağımı kabul ve taahhüt ederim.

Değerlendirmenin buna göre yapılmasını bilgilerinize arz ederim” şeklindeki taahhütnamenin ne surette damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususu Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.12.2003 günlü toplantısında görüşülen 30.10.2003 günlü ve 46576 sayılı yazıda “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas alınacağı belli para temininin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği açıklanmıştır.

Yazınız eki taahhütnamenin incelenmesinden gayrimenkul üzerine inşa olunacak binanın özelliklerine yönelik tercihin belirlendiği anlaşılmaktadır. Söz konusu taahhütname bu haliyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar kapsamında bulunmamaktadır.

Bu nedenle, yazınız ekini oluşturan taahhütnamenin 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-Akitlerle İlgili Kağıtlar Bölümünün I/b fıkrasına göre maktu damga vergisine, 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonuna göre maktu harca tabi tutulması icabeder” denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)