2003-53 sayılı genelge

Ankara, 19.12.2003

Özü: Orman arazisinin ağaçlandırma amacıyla tahsisi ile ilgili taahhüt hk.

 

G E N E L G E

( 53 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

- Tavas Ticaret Odası, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün Birliğimize gönderilen yazılarında, Orman Bakanlığı Bölge İşletme Müdürlüğünce, mevki ve çapı belirli orman arazisinin Tavas Ticaret Odasına ağaçlandırma yapılması maksadıyla izin hakkı tesisine dair taahhütnamenin noter işlemi sırasında harç ve damga vergisi karşısındaki durumu hakkındaki görüş talebi, Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.

Sözü edilen taahhütnamede;

a) Orman arazisinin ağaçlandırma yapılması amacı ile 49 yıl için tahsis edildiği,

b) Bu tahsis sebebiyle adına tahsis yapılan Ticaret Odasının herhangi bir ücret ödemesinin söz konusu olmadığı, yani tahsisin bedelsiz yapıldığı,

c) Tahsisi yapılan orman arazisinin ağaçlandırma dışında başka bir amaçla kullanılmayacağı, aksi halde iznin kaldırılacağı (Mad.1)

d) Çalışmaların onaylanmış uygulama projesine ve projedeki teknik esaslara göre sürdürüleceği, (Mad.3)

e) İzne konu sahada, bina veya tesis inşa edilemeyeceği, (Mad.8)

f) Proje uygulamasının, projedeki “Yıllık iş programıyla ilgili çizelgede” belirtilen sürede tamamlanmadığı takdirde iznin iptal edileceği,

hususları düzenlenmiş bulunmaktadır.

Bu taahhütname hakkında Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.12.2003 günlü toplantısında görüşülen 05.11.2003 günlü ve 47859 sayılı yazıda “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” Denilmiştir.

Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Anılan yazı ekini teşkil eden “Taahhüt Senedi (Özel Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Çalışmaları için)” başlıklı kağıdın incelenmesinden, Denizli İli Tavas İlçesi hudutları dahilindeki 47.6 Da. Ormanlık sahada 6831 sayılı Orman Kanununun .57-63 üncü maddeleri gereğince orman arazisinin ağaçlandırılması amacıyla Tavas Ticaret Odası .Başkanlığı' na 49 yıl için bedelsiz olarak tahsis edildiği ve adı geçen Oda Başkanlığına tahsis edilen orman arazisinin ağaçlandırma dışında başka bir amaçla kullanılmayacağını, çalışmaların onaylanmış uygulama projesine ve projedeki teknik esaslara göre sürdürüleceğini, izne konu sahada hiçbir bina ve tesis inşa edilmeyeceğini kabul ve taahhüt ettiği anlaşılmaktadır.

Söz konusu taahhütname, düzenleme şekli itibariyle menkul malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi orman arazisinin ağaçlandırılması ile ilgili davranış şekillerini düzenlemektedir.

Buna göre, belli bir değer gösterilmesi mecburi bulunmayan söz konusu taahhütnamenin, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-1/b fıkrasına göre maktu damga vergisine, bu konuda noterde yapılan işlemlerin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.

İşlem örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)