2003-52 sayılı genelge

Ankara,  19.12.2003

Özü: Organize sanayi bölgesinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığından kullanacağı krediye ilişkin sözleşme hk.

 

G E N E L G E

( 52 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden alınan yazı ekini teşkil eden ve Organize Sanayi Bölgesince Sanayi ve Ticaret Bakanlığından kullanılacak olan krediye ilişkin olarak düzenlenen ve fakat kullanılacak kredinin miktarına yer verilmeyen ancak daha önceki kredi mukavelelerine atıf yapan sözleşmenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususu Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Yazımızda özetle,

           “..... Sözleşmeye genel olarak bakıldığında, düzenleme anında miktarı belirli bir kredi ile ilgili olmadığı, gelecekte yıllar itibariyle kısım kısım kullandırılacak kredilerle ilgili genel prensipleri düzenlediği sonucuna varılmaktadır.

           Diğer taraftan 4562 sayılı Kanunun 21 inci maddesi gereğince harç ve damga vergisinden muaf olan Organize Sanayi Bölgesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesinde tanımı yapılan resmi dairelerden olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında düzenlendiğinden, bu kağıt damga vergisinin konusuna girmeyecektir. Yine Organize Sanayi Bölgesi harçtan muaf olup, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının noter harcından muafiyetine dair bir kanun hükmü bulunmadığından, değer gerekmesi halinde sözleşme ile ilgili noter işlemlerinden bir imza hesabıyla nispi harç tahsil edilecektir. Burada önem arzeden bu sözleşmenin herhangi bir değer ihtiva edip etmediğidir.

           Buna göre, son zamanlarda yoğun talebe konu olan ve damga vergisine tabi bulunmayan kredi mukavelesinin;

           1- Gelecekte kullandırılacak olup bugünden miktarı bilinmeyen kredilerle ilgili genel esasları belirlediğinin kabulü halinde maktu harca,

           2- 488 sayılı Kanunun 11 inci maddesindeki, her türlü ikrazata ait mukavele ve kağıtlarda ikraz edilen para miktarının veya azami haddinin gösterilmesi mecburiyeti çerçevesinde bugünden miktarı bilinen kredilerle ilgili bir düzenlemeye ilişkin olduğunun kabulü durumunda ise bir imza üzerinden nispi harca,

           tabi tutulması gerekecektir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.12.2003 günlü toplantısında görüşülen 03.11.2003 günlü ve 47312 sayılı yazıda ise, “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 11 inci maddesinde, “Cari hesap şeklinde açılan kredilerle her türlü ikrazata ait taahhütname ve mukavelenameler (iskonto ve iştira senetleri taahhütnamesi- Dispans dahil) ve bunların temlik, yenileme, devir ve değiştirilmesine müteallik bütün kağıtlarda ve keza matlupların devir ve temlikine ilişkin mukavelename ve temliknamelerde ikraz veya temlik edilen para miktarının veya azami haddinin gösterilmesi mecburidir. Gösterilmediği takdirde bu kağıtların her birinden alınması gereken Damga Vergisi ile Cezası olayın meydana çıktığı tarihte, ilgili bulunduğu cari hesapta kayıtlı kredi veya ikrazat miktarına göre hesaplanır ve alınır.

Bu vergi ve cezanın ödenmesinde mukriz ve müstakrizlerle temlik eden ve adına temlik yapılan şahıslar ve müesseseler müteselsilen sorumludurlar.” Hükmü yer almaktadır.

Söz konusu yazınız ve eklerinin incelenmesi neticesinde, Organize Sanayi Bölgesi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında düzenlenen Organize Sanayi Bölgesi Kredi Sözleşmesinin taraflarından Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğinden 4562 sayılı Kanunun 21 inci maddesi gereğince damga vergisi ve harç aranılmaması, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ nın ise 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi kapsamında damga vergisinden bağışık olması nedeniyle söz konusu kredi sözleşmesinin damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir. Ancak, adı geçen Bakanlığın noter harcı ile ilgili bir muafiyeti bulunmamaktadır.

Bu nedenle, 488 sayılı Kanunun 11 inci maddesi gereğince Organize Sanayi Bölgesi Kredi Sözleşmesinde gösterilecek belli para üzerinden 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonuna göre kredi sözleşmesinin nispi harca tabi tutulması gerekir.” denilmektedir.

Kredi sözleşmesi örneği ektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)