2003-40 sayılı genelge

Ankara,  31.10.2003

Özü: Şirketlerde sermaye artırımlarının bildirimi hk.

 

G E N E L G E

( 40 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İLGİ: 05.07.2001 günlü ve Hukuk 10911 (48) sayılı genel yazımız.

           Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 2 sayılı tarifenin IV üncü bölümüne 4684 sayılı Kanunla eklenen 16 ncı fıkrada anonim, eshamlı komandit ve limitet şirketlerin sermaye artırımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmiştir. Bu hüküm dikkate alınarak noterliklere gönderilen ilgi genel yazımızla damga vergisine tabi olmayan söz konusu sermaye artırım kararları yönünden işlem yapan noterlerin bildirim yapmasına ihtiyaç bulunmadığı bildirilmiştir.

Bununla birlikte bu konu hakkındaki uygulama, Maliye Bakanlığına da intikal ettirilerek görüş talep edilmiştir.

 

Bakanlığa gönderilen yazımızda;

           “(Birliğimizin 1987/1 ve 1997/53 sayılı genelgelerine esas) Bakanlığınız yazıları ile anonim, eshamlı komandit ve limitet şirketlerin, kuruluş mukavelesi ile süre uzatımı ve sermaye artırımı hakkındaki kararlara ait olup bunların tescil ve ilanından itibaren üç aylık süre içerisinde ödenmesi icabeden damga vergisinin takip ve tahsilinin güvenli bir şekilde sağlanması amacıyla, bu konularda işlem yapan noterlerin, keyfiyeti, ertesi ayın sonuna kadar birden fazla vergi dairesi olan yerlerde Defterdarlığa, bir vergi dairesi olan yerlerde vergi dairesine, yoksa mal müdürlüğüne bildirmesi gerektiği ifade edilmiştir.

           Şirket kuruluş mukavelesi ile süre uzatım kararları yönünden yukarıda belirtilen bildirime dair prensiplerin uygulanmasında herhangi bir tereddüt olmamakla birlikte, sermaye artırımları yönünden aşağıda belirtilen gerekçe ışığında noterlerce bildirim yapılmasına ihtiyaç olmadığı düşünülmektedir.

           Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV. Bölümüne 4684 sayılı Kanun ile eklenen 16. fıkrada, anonim, eshamlı komandit ve limitet şirketlerin sermaye artırımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası getirilmiştir. Bu çerçevede anılan şirketlerin sermaye artırımlarına dair kararları da bu istisnanın kapsamında yer almaktadır.

           Noterlerce tasdik veya örnek çıkarma işlemine tabi tutulan sermaye artırımı kararları ile ilgili işlemlerin bildirilmesi, bu kağıtlardan tahsil olunacak damga vergisinin takip ve tahsilinde gerekli olan emniyeti saklamakta idi. Ancak bugün sözü edilen kağıtlar damga vergisine tabi olmadığına göre, bildirimle amaçlanan hususun dayanağı da ortadan kalkmış bulunmaktadır. Bu bakımdan da gereksiz kırtasiye ve zaman israfına yol açan ve münhasıran sermaye artırımlarına ilişkin bildirimlerin yapılmasına ihtiyaç olmadığı düşünülmektedir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

           Bakanlıktan cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 20.10.2003 günlü toplantısında görüşülen 08.10.2003 günlü ve 4226 sayılı yazıda ise, konu ile ilgili uygulamanın bu aşamada değiştirilmeyerek önceden olduğu gibi sürdürülmesinin uygun görüldüğü bildirilmiştir.

 

Bu durumda sermaye artırımlarına konu işlemi yapan noterlerin şirket kuruluşlarında olduğu gibi, söz konusu bildirimlerin de şirketin kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, bağlı olduğu vergi dairesinin belirlenememesi halinde ana sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.

 

Diğer taraftan yine damga vergisi istisnası kapsamında yapılan şirket birleşme, devir ve bölünmelerine ilişkin işlemleri yapan noterlerin de aynı usul çerçevesinde bildirim yapmaları gerektiği tabidir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)