2003-28 sayılı genel yazı

Ankara, 14.3.2003

Özü: Tüketicinin Korunması hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hk.

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 4822 sayılı Kanun 14.03.2003 gün ve 25048 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanmıştır.

 

Anılan Yasanın yürürlükle ilgili 38. maddesi uyarınca, Tüketici Konseyi, tüketici sorunları hakem heyetleri ve Reklam Kurulu, tüketici dernekleri ve bunların üst kuruluşlarının gelir, harcama ve ödeneklerine ait düzenlemenin yer aldığı 36 ncı maddesi ile temerrüt hükümlerine tabi kredi kartı borçlarına ilişkin aşağıya tam metni çıkarılan geçici 1 inci maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren üç ay sonra yürürlüğe girecektir.

 

Yasanın Geçici 1 nci maddesinde;

"Bu Kanunun yayımdan önce borçlunun temerrüdü nedeniyle ödenmeyerek icra takibi aşamasına gelen veya icra takibine konu edilen kredi kartı borçları, temerrüt tarihindeki ana paraya, yılık yüzde elliyi geçmemek üzere gecikme faizi uygulanmak suretiyle on iki eşit taksitte ödenir.

Kredi kartı borçları nedeniyle gerçekleştirilen her türlü takip, yukarıda yer alan hükme göre ilk taksitin ödenmesiyle durur ve son taksitin ödenmesiyle birlikte tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.

Bu madde hükümleri, tüketicinin kredi verene, Kanunun yayımı tarihinden itibaren otuz gün içinde yazılı müracaat etmesi halinde uygulanır."

Hükmü yer almaktadır.

 

Bu hüküm uyarınca noterliklerimize tüketicilerin, bu hükme uygun talepleri iletildiğinde, işlemin esas itibarıyla; müracaat edenin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 4822 Sayılı Kanununun Geçici 1 inci maddesinden yararlanmak isteğini belirten, imza onay içeren ve kredi verene tebliğ edilen ihbarname şeklinde yapılması, bu işlemden imza onayı ve tebliğ nedeniyle ayrı ayrı maktu hard alınması; ancak tüketici veya kredi veren tarafından farklı bir işlem talep edildiğinde, alınacak harç ve gerekiyorsa damga vergisinin noterce işlemin mahiyetine göre belirlenmesi icap edeceği düşünülmektedir.

Bilginizi rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

 

(Ankara 24.Noteri)