2003-25 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge


Ankara, 01.07.2003

Özü: Hal esnafınca hal idaresine hitaben düzenlenen taahhütname Hk.

 

G E N E L G E

( 25 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Bir noterliğimizden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 16.06.2003 günlü toplantısında görüşülen;

 

“552 sayılı K.H.K. ye ve 80 Sayılı Haller Kanununa göre yürürlükte olan ve yürürlüğe girecek yönetmelik hükümlerine ve Hal Müdürlüğü tarafından ittihaz olunacak emirlere tamamen riayet edeceğimi ve gerek satış için ve gerekse fazla gelmiş malım için tarafıma gösterilen yerden fazla bir yer talep etmeyeceğimi, ayrıca gerek hal dahilinde diğer esnaflarla aramda zuhur edecek her türlü ihtilafın ilgili yasa ve yönetmelik hükümleri dahilinde çözümlenmesini, işgaliye ücreti ile müstahsil alacakları, hakem kurulu kararı ile tahakkuk edecek alacakların teminatımdan kesilmesini itirazsız olarak kabul ettiğimi, hale devamlı mal getireceğimi, hali malsız bırakmayacağımı, bir takvim yılı içinde tahsis teminat miktarının KDV hariç 50 katı tutarında mal yapacağımı, haldeki ortak giderlerden (Doğalgaz, elektrik, su v.b.) payıma düşeni itirazsız ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim.”

 

şeklindeki taahhütnamenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiğinin incelenerek sonucunun tüm noterliklere duyurulması talep edilmektedir.

 

Taahhütname, Hal Esnafının genel davranış şekillerinin yanısıra, para ile ifadesi mümkün olabilecek hususları da ihtiva etmektedir. Bunlar, ilgilinin kimi borçlarının teminatından kesilmesinin kabulü ve bir takvim yılı için tahsis teminat miktarının KDV hariç 50 katı tutarında mal yapılacağı (bulundurulacağı), ayrıca Haldeki ortak giderlerden (Doğalgaz, elektrik, su vb.) payına düşecek tutarı ödeyeceği taahhüt edilmektedir.

 

Sözü edilen taahhütler;

1- Teminattan ödeme prensibi, mahiyeti itibariyle yazımızın ikinci maddesinde belirtildiği üzere belirli bir teminatın verildiğini göstermektedir.

 

2- Halde devamlı mal bulundurma konusundaki, bir takvim yılı içinde tahsis teminat miktarının 50 katı (KDV hariç) tutarında mal bulundurulması taahhüdünde, teminatın belli veya hesaplanabilir olduğu sonucuna varılmaktadır. Bu teminatın KDV hariç 50 katı tutarında mal bulundurma taahhüdü ise, bir takvim yılında satışa sunulacak asgari mal miktarını düzenlemektedir. Bu yönüyle de taahhütte bulunan bu tutar üzerinden mal bulundurma ve satma borcu altına girmektedir.

 

3- Ortak giderler yönünden payına düşecek miktarı ödeme taahhüdü, miktarı bilinmeyen, hesabı da mümkün olmayan bir borca ilişkin bulunmaktadır.

 

Bu nedenle, üç ayrı taahhüdü düzenleyen söz konusu kağıdın, bir takvim yılı içinde bulundurulması ve dolayısıyla da satışa sunulması taahhüt edilen ve tahsis teminatın KDV hariç 50 katı değeri ifade eden mal bedeli üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği düşünülmektedir.

 

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

BAŞKAN YARDIMCISI

Müfide ŞENER

(Ankara 15.Noteri)