2003-1 sayılı genelge

Ankara,  27.01.2003

Özü: Bedelli ön izin taahhüt senedinin harç ve damga vergisi Hk.

 

G E N E L G E

( 1 )

 

         ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

         ........................ NOTERLİĞİNE

         

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden 7477 m2 lik Devlet Ormanında   HES-I santral binası ve şantiye yeri yapımı için ve 15.253 m2' lik Devlet Ormanında HES-I Göl alanı için Orman Bakanlığınca ilgili şirket adına verilen 24 ay süreli ön izine ilişkin "Bedelli Ön İzin Taahhüt Senedinin" ne suretle harç ve damga vergisine tabi tutulacağı Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

 

         Bakanlığa gönderilen yazımızda; 1998/47 sayılı genelgemiz dayanağı olan görüşlerinde yer alan; Devlet arazisinin turizm yatırımına tahsisi ile ilgili olarak düzenlenen ve üzerinde açık ve net olarak belli değerler bulunan, diğer bazı hususlarda ise değeri gerektiren (örneğin; 500 yataklı 4 yıldızlı termal otel inşası gibi) taahhütlere yer verilen ve bu sebeple yapılması öngörülen otel yatırımının değeri üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği bildirilen "Ön izin taahhütnamesi" ile ilgili görüşlerinin de dikkate alınması gerektiği bildirilmiştir.

 

         Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 06.01.2003 günlü toplantısında görüşülen 18.11.2002 günlü ve 49482 sayılı yazıda,

" Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

         Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." denilmiştir.

         Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

         Yazınız ekini teşkil eden "Bedelli Ön İzin Taahhüt Senedi" başlıklı kağıdın incelenmesinden, 7477 m2' lik devlet ormanında HES-I santral binası ve şantiye yeri yapımı ile 15.253 m2' lik devlet ormanında HES-I göl alanı için Orman Bakanlığınca Bereket Enerji Otoprodüktör Gr.A.Ş. adına 24 ay süreli ön izin verildiği ve ön izin süresi içerisinde santral binası ve şantiye yeri yapımı ile göl alanının tanzimine ilişkin plan ve projeler ile, ilgili mercilerce onaylı birinci keşif özetinin hazırlanmasının öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

         Söz konusu taahhütnamede, düzenleme şekli itibariyle menkul malın aynına yönelik bir taahhüt düzenlenmediği gibi ileride yapılacak işler için keşif özetinin hazırlanacağı belirtilmektedir.

         Buna göre, belli bir değer gösterilmesi mecburi bulunmayan söz konusu taahhütnamenin, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-1/b fıkrasına göre maktu damga vergisine, bu konuda noterde yapılan işlemlerin ise 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir."denilmektedir.İşlem örneği ektedir.Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla,

 

                                                                                             BAŞKAN

                                                                                         Hasip DİNÇER

                                                                                        (Ankara 24.Noteri)