2002-32 sayılı genelge

Ankara,  27.06.2002

Özü: MSB veya Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından İhaleye çıkarılan bazı yapı ve tesislerle ilgili işlemler Hk.

 

G E N E L G E

( 32 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Son zamanlarda noterliklere işlem için getirilen ve Mili Savunma Bakanlığı veya Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ihaleye çıkarılarak sözleşmeye bağlanan ve “yapılacak olan bu iş 577 sayılı KHK’ ye göre yapılacağından vergi muafiyetinden yararlanılacaktır.” şeklinde şerh konulan işlemler yönünden noterliklerimizce tereddüde düşülmekte olup, konu hakkında Yönetim Kurulumuzun 17.06.2002 günlü toplantısında yapılan değerlendirme sonuçları aşağıda belirtilmiştir.

           Bilindiği üzere 7269 sayılı Kanuna 577 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen geçici 16 ncı maddede, “17 Ağustos 1999 tarihinde vuku bulan deprem dolayısıyla genel hayata etkili afete maruz bölgede yer alan illerde afete maruz kalan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımındaki yapı ve tesislerin; hasar tespiti deprem bölgesinde veya zorunlu hallerde başka bir bölgede yeniden inşaası ve esaslı onarım işlerinin yapımı ve tesislerin işletilmesine ve tefrişine yönelik her türlü alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hakları tesis etmede ve taşınma işlerinde Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıkları yetkilidir.” denilmiştir. Kanunun 42 inci maddesinde ise bu Kanunun uygulanması dolayısıyla taşınmaz malların alım, satım, ipotek, tapu-kadastro işlemleri, yeniden inşa edilecek ve onarılacaklarla ilgili ihale, sözleşme, ruhsatname ve sair işlemler ve bu Kanundan faydalanacakların verecekleri beyanname, taahhütname ve yapacakları sözleşmeler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulmuştur.

           Afete maruz kalan yerlerde tatbik edilecek damga vergisi ve harç istisnasına ilişkin prensipler 1999/32 genelgemiz ile noterliklere duyurulmuştur. Bu genelgemiz çerçevesinde deprem bölgesinde deprem sebebiyle yıkılan veya hasar gören binaların yeniden inşası veya onarımları ile ilgili işlem ve kağıtlar damga vergisi ve harç istisnası kapsamında yer almaktadır. Ancak bu genelgemizde, deprem bölgesinde yıkılan veya hasara uğrayan askeri tesislerin yerinde onarımı veya inşası ile gerek görülen hallerde bu yapı ve tesislerin başka mahallerde yeniden inşası yönünden bir açıklama bulunmadığından uygulamada tereddütler doğduğu anlaşılmaktadır.

           Bu tereddüdün sebebini ise, muhtemelen depremle hiç ilgisi olmayan ve deprem bölgesi dışında inşa edilen bazı yapı ve tesislerle ilgili olarak ihale makamınca alakalı belgelere konulan ve mahiyeti yukarıda belirtilen şerhlerin oluşturduğu anlaşılmaktadır.

           Buna göre, 577 sayılı KHK ile 7269 sayılı Kanuna eklenen geçici 16 ncı madde kapsamında yer alan ve depreme maruz yerlerde deprem dolayısıyla hasar gören veya yıkılan askeri yapı ve tesislerin gerek mahallinde onarımı veya inşası ve gerekse deprem bölgesi dışında yeniden inşa edilmeleri sebebiyle düzenlenen kağıt ve bu konudaki işlemler de 7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesi hükmü çerçevesinde damga vergisi ve harç istisnası kapsamında yer almaktadır. Deprem bölgesinde yıkılan askeri tesislerin gerekli hallerde deprem bölgesi dışındaki bir bölgeye  taşınarak yeniden inşa edilmesi ile ilgili işlem ve kağıtlara damga vergisi ve harç istisnasının tatbiki için ihale makamınca bu hususun vergi ve harca konu işlem ve kağıtlarda belgelenmesi gerekmektedir. Bu belgelemenin ise, “mukavele kapsamında yer alan tesis,  ..................... tarihindeki deprem sebebiyle hasara uğrayan/yıkılan .................... tesisinin zorunlu sebeplerle deprem bölgesi dışında kalan ............ilinde / ilçesinde yeniden inşa edilmektedir.” şeklinde bir şerh ile yapılabileceği düşünülmektedir.

           Yukarıda belirtilen şerhin verilemediği inşaatlarla ilgili işlemler yönünden ise, ne suretle olursa olsun damga vergisi ve harç istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)