2002-31 sayılı genelge

Ankara,  27.06.2002

Özü: Hariçte işleme izin belgesi kapsamındaki malzemenin tarife değişikliğinin yapılacağı taahhütname Hk.

 

G E N E L G E

( 31 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir Noterliğimizden alınan yazıda belirtilen “....... sayılı ........ tarihli Hariçte İşleme İzin Belgesindeki tarife değişikliğini 10 gün içerisinde yaptırarak gümrüğe ibraz edeceğini, aksi halde bu belge kapsamında tescil olunan gümrük beyannameleri muhteviyatı eşyaya isabet eden gümrük vergi ve resimleri ile kanuni faiz, gecikme zammı, fon ve ceza ile vs. vergi ve resimleri defaten ödeyeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz” şeklinde düzenlenen taahhütnamenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususu Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 17.06.2002 günlü toplantısında görüşülen 15.05.2002 günlü ve 22106 sayılı yazıda,

“Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet  ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz” denilmiştir.

Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yazınız ekinde yer alan taahhütname başlığını taşıyan kağıtta, “.......... sayılı .........tarihli Hariçte İşleme İzin belgesindeki tarife değişikliğini 10 gün içerisinde yaptırarak gümrüğe ibraz edeceğini, aksi halde bu belge kapsamında tescil olunan gümrük beyannameleri muhteviyatı eşyaya isabet eden gümrük vergi ve resimleri ile kanuni faiz, gecikme zammı, fon ve ceza ile vs. vergi resimleri defaten ödeyeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz” denilmektedir.

Söz konusu kağıdın ihtiva ettiği hususların tetkikinden de anlaşılacağı üzere, taahhütname, menkul ve gayrimenkul bir malın aynına ilişkin bir taahhüdü ihtiva etmemekte, Hariçte İşleme İzin Belgesindeki tarife değişikliğini 10 gün içerisinde gümrüğe ibraz edileceği, ibraz edilmemesi halinde de gümrük vergi ve resimleri ile kanuni faiz, gecikme zammı, fon ve ceza ile vs. vergi ve resimlerin ödenmesi hususu belirtilmekte ve bu nedenle belli değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar arasında yer almamaktadır.

Buna göre, değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmayan söz konusu taahhütnamenin, 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/I pozisyonu gereğince maktu harca, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-!/b fıkrası gereğince de maktu damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir”

denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

   BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)