2002-28 sayılı genelge

Ankara,  27.06.2002

Özü: İMKB Uzaktan Erişim Kullanım Taahhütnamesi Hk.

 

G E N E L G E

( 28 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Muhtelif Noterliklerden Birliğimize intikal eden ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından borsada işlem yapan aracı kurumlara temin edilen bir hizmet sebebiyle düzenlenen örneği ekli “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Uzaktan Erişim Kullanım Taahhütnamesi” nin ne şekilde harç ve damga vergisine tabi tutulacağı 11.12.2001 günlü ve Huk.3044-19421 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 17.06.2002 günlü toplantısında görüşülen 5.05.2002 günlü ve 22104 sayılı yazıda;

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 inci maddesi değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir denilmiştir.

           Yazı ekini teşkil eden taahhütnamede, taahhütte bulunan aracı kurumların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından belirlenen şartlara aynen uyacağını ve gerekli şartları yerine getireceğini kabul etmektedir. Sözü edilen taahhütname bu şekliyle menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla söz konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

           Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi tutulacağı açıklanmış, anılan (1) sayılı tablonun I-Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1/a fıkrasında belli parayı ihtiva eden taahhütnamelerin binde 7,5 nispetinde, (b) fıkrasında belli parayı ihtiva etmeyenlerin ise 1.910.000.-TL. maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.

           Buna göre, taahhütnamenin maktu harca ve maktu damga vergisine tabi tutulması icabeder.” denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)

EK: 1- İşlem örneği