2002-28 sayılı genel yazı

Sayı : Hukuk 4366          

Ankara 20.3.2002

 

Özü: 4743 sayılı Kanun Hk.

 

...................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

...................... NOTERLİĞİNE

 

Resmi Gazete'nin 31.01.2002 günlü ve 24657 mükerrer sayılı nüshasında yayımlanan "Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki" 4743 sayılı Kanun ile noterliklerde yapılması muhtemel olan bazı işlemler yönünden harç ve damga vergisi istisnaları öngörülmüştür.

Ekte, yayımı tarihinde yürürlüğe giren ilgili maddeleri bulunan Kanun hükümlerine göre:

 

1 Türkiye'de faaliyette bulunan bankalar, özel finans kurumları ve kendi özel mevzuatı uyarınca alınan izinler dahilinde faaliyette bulunan diğer mali kurumların; bunlarla kredi ilişkisi içinde bulunan fakat finansal darboğaz yaşayan borçlulara, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış kredilerin bu kanun hükümleri gereğince düzenlenecek finansal yeniden yapılandırma çerçevesinde öngörülecek süre ve koşullarla;

 

a) Vadenin yenilenmesi, kredinin yenilenmesi,

b) İlave yeni kredi kullandırılması,

c) Anapara ve/veya faiz indirilmesi, faizden vazgeçilmesi,

d) Kredilerin kısmen veya tamamen iştirake çevrilmesi,

e) Kredilerin ayni, nakdi ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığında devir ve temlik edilmesi,

f) Kredilerin borçlu ya da üçüncü kişilere ait ayni değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye edilmesi, gibi kolaylıklar öngörülmüştür.(Mad.1)

2 Yukarıda belirtilen hususlarda düzenlenmesi öngörülen,

 

a) Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmalarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından çıkarılacak Yönetmelikle esaslarının belirleneceği,

b) Bu anlaşmaların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun Onayına tabi olacağı,

c) Söz konusu anlaşmaların onayı tarihinden itibaren üç aylık süre içerisinde "Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmelerinin" düzenlenmesinin gerektiği belirtilmiştir. (Mad.2)

3 Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmalarını imzalamayanların, Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak düzenleyecekleri Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmelerine bu kanun hükümlerinin uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır. (Mad.2)

4 Genel yazımızın 2.ve 3.maddesindeki kayıtlamalar da dikkate alınarak, Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları hükümleri kapsamında düzenlenecek Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmeleri ve bu sözleşmeler gereği yapılacak işlemlerle ilgili olarak;

 

a) Çerçeve anlaşması, düzenlenen sözleşmeler ile bunlarda belirlenen esaslar uyarınca yapılacak işlemler harç ve damga vergisinden istisna edilmiştir. (Mad.3)

b) Çerçeve anlaşması ve düzenlenen sözleşmeler kapsamında alacaklı kurumların iktisap edecekleri motorlu taşıtlar, taşıt alım vergisinden, istisna edilmiş olmakla birlikte bu nevi iktisaplarda, 1318 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin son fıkrası hükmü karşısında, Taşıt Alım Vergisi Beyannamesinin yazılarak vergi dairesine gönderilmesi ve muafiyete dair bir şerhin beyannameye konulmasının sağlanması uygun olacaktır.

c) Taşıt alım vergisi ile ilgili istisna hariç olmak üzere sağlanan diğer istisnaların, alacaklı kurumların çerçeve anlaşması ve düzenlenen sözleşmeler uyarınca edindikleri varlıkları elden çıkardıkları hallerde de uygulanması öngörülmüştür. (Mad:3)

d) Bu kanun kapsamında kurulması öngörülen varlık yönetim şirketlerinin kuruluş işlemleri de dahil olmak üzere, kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süre ile her türlü işlemleri ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlar harç ve damga vergisinden, iktisap edecekleri taşıtlar, taşıt alım vergisinden istisna edilmiştir. (Mad:3) Bu bölümde belirtilen varlık yönetim şirketlerinin iktisap edeceği taşıtlar bakımından da yukarıdaki (b) fıkrasında belirtilen prensibin uygulanması gerekli görülmektedir.

e) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde bankalar arasında alım ve satım işlemine konu edilen alacaklar ve bu alacakların teminatını oluşturan değerlerin devir ve temliki için yapılacak işlemler ve bu işlemlerle ilgili kağıtlar harç ve damga vergisinden istisna edilmiştir. (Mad:3) d) 4389 sayılı Bankalar Kanununun 3 üncü maddesinde yapılan değişiklikle bazı işlemlere harç ve damga vergisi istisnası öngörülmüştür. (Mad:3)

Bilgi edinilmesini rica ederim.Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

 

( GENEL YAZI : 28 )