2002-12 sayılı genelge

Ankara,  13.03.2002

Özü: Mesul müdürlük sözleşmesi Hk.

 

G E N E L G E

(  12  )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve son zamanlarda noterliklerde sıkça işlem yapılması talep edilen örneği ekli mesul müdürlük sözleşmesi Yönetim Kurulumuzun 06.03.2002 günlü toplantısında görüşülerek tayin olunan görüşün genelge yapılmasına karar verilmiştir.

İnceleme konusu “Mesul Müdürlük Sözleşmesinin” harç ve damga vergisi uygulamasında ne şekilde değerlendirileceği hususunun yanı sıra bu sözleşmelerin feshi işlemlerinde damga vergisi ve harç aranıp aranılmayacağı hususu da aşağıda belirtilmiştir.

           Mesul Müdürlük sözleşmesinde; bir iş verene bağlı olarak belli bir iş yerinde ücret karşılığı çalışılmasına dair prensipler düzenlenmektedir. Bu meyanda;

           a) Mesul müdüre ayda asgari ücret üzerinden 222.000.750.TL. ücret ödeneceği,

           b)  Sözleşmenin süresinin bir yıl olduğu,

           c) Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulanacağı,

hususlarını ihtiva ettiği görülmektedir.

           Bilindiği üzere, 1475 sayılı İş Kanununun 1 inci maddesinde, bir hizmet akdine dayanarak herhangi bir işte ücret karşılığı çalışan kişiye işçi, işçi çalıştıran geçek veya tüzel kişiye işveren, işin yapıldığı yere işyeri denileceği hükme bağlanmıştır. Aynı maddenin 4 üncü fıkrasında da “......... işveren vekilliği sıfatı, işçilere tanınan hak ve vecibeleri ortadan kaldırmaz” denilmiştir.

           Ayrıca aynı Kanunun 2869 sayılı Kanunla değişik 9 uncu maddesinde de, “Belirli süresi bir yıl veya daha uzun süreli hizmet akitlerinin yazılı olarak yapılması zorunludur. Bu akitler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır. Akit noterlikçe onanmış ise noter ücretleri bu hüküm dışında tutulur” hükmü yer almıştır.

           İş Kanununun yukarıda belirtilen hükümleri çerçevesinde, “Mesul Müdürlük Sözleşmesinin” harç ve damga vergisi istisnası kapsamında yer alan hizmet akitleri arasında bulunduğu sonucuna varılmaktadır. Bu sözleşmelerde kısmi çalışma sürelerine yer verilmiş olması halinin ise bu kağıtların hizmet sözleşmesi olarak kabulüne ve dolayısıyla da istisna uygulamasına engel teşkil etmeyeceği kabul edilmektedir.

 

Diğer taraftan sözü edilen sözleşmelere düzenleme esnasında tatbik edilen damga vergisi ve harç istisnasının, bunların feshi işlemlerine de tatbiki mümkün değildir. Zira kanun münhasıran hizmet akdine istisna öngörmüş bulunmaktadır. Fesih işlemleri ise bir hizmet akdinin düzenlenmesini değil bu sözleşmenin hükümlerinin ortadan kaldırılmasını ifade ettiği cihetle damga vergisi ve harç istisnasının kapsamı dışında kalmaktadır.

 

İşlem örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)

MESUL MÜDÜR SÖZLEŞMESİ

           Bizler bir taraftan işyeri sahibi sıfatıyla hareket eden adresinde bulunan “ni temsilen hareketle ile diğer taraftan (Mesul Müdür sıfatıyla) arasında aşağıda yazılı şekillerle ve şartlarla bir mesul müdürlük sözleşmesi tanzim edildi. Şöyle ki:

1-    İle mesul müdür olarak mezkur işyerinde çalışmak üzere anlaşılmıştır.

2-    İşveren mesul müdüre ayda asgari ücret 222.000.750.-TL ödemeyi müdürle bu ücretle çalışmayı kabul etmiştir.

3-    Mesul Müdür Türk Gıda Kodeksine uygun üretim yapılacaktır.

4-    Sözleşme tarihinde başlamak üzere 1 (Bir) yıldır. Sözleşmeyi fesh etmek isteyen taraf diğer tarafa sözleşme bitim tarihinden en geç 30 gün önce noter kanalı ile bildirmek suretiyle karşılıklı olarak fesih edilecek aksi takdirde fesh edilmeyen her yılda sözleşme bir yıl daha uzatılmış sayılacaktır.

5-    Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde 1475 sayılı iş kanunu hükümleri uygulanır.

6-    İhtilaf vukuunda Kadirli Mahkemeleri yetkilidir.

İş bu dört maddeden ibaret mesul müdür sözleşmesini taraflar kabul ederek imzalamışlardır.

İŞVEREN                                                                    MESUL MÜDÜR