2001-45 sayılı genelge

 

Ankara,  4.10.2001

Özü:Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında inşa edilen konutların satış vaadi işlemleri Hk.

 

G E N E L G E

( 45 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve depremzedelere devlet tarafından teslim edilen ve bedelleri 20 yıllık sürede ödeneceğinden üzerlerine ipotek tesis edilen kalıcı deprem konutlarının hak sahiplerince üçüncü şahıslara satış vaadi sözleşmesine istinaden devri sırasında düzenlenen satış vaadi sözleşmelerinde 7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesindeki harç ve damga vergisi istisnasının uygulanmasının mümkün bulunup bulunmadığı sorusu, Yönetim Kurulumuzun 25.09.2001 günlü toplantısında görüşülmüştür.

 

 Bilindiği gibi, 7269 sayılı Kanunun 42 nci maddesindeki istisna depremin tabii sonuçları itibariyle uygulanmaktadır. Bu meyanda depremden zarar gören şahıslar için yapılan konutların inşaatının başlamasından hak sahiplerine teslimi de dahil olmak üzere yapılan işlemlere istisna uygulanması gerekmektedir.

 

 Ancak, inşa edilerek hak sahiplerine teslim edilen konutların üçüncü şahıslara satış veya devri ile ilgili işlemleri 7269 sayılı Kanun kapsamında mütalaa etmek imkanı bulunmadığından bu konudaki satış vaadi sözleşmelerine harç ve damga vergisi istisnası tatbiki mümkün değildir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)