2001-43 sayılı genelge

Ankara,  4.10.2001

Özü: Yurt dışında düzenlenen proforma faturaların noterlikte tercümesi sırasında tahsil olunacak  damga vergisi ve harç Hk.

 

G E N E L G E

( 43 )

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden yazı ekinde yer alan proforma faturaların ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği sorusu Yönetim Kurulumuzun 25.09.2001 günlü toplantısında görüşüldü.

           Noterlikte tercüme işlemine tabi tutulduğu anlaşılan proforma faturalar mahiyetleri itibariyle teklifname (teklif mektubu) vasfına haiz bulunmaktadırlar. Bu bakımdan da söz konusu kağıtlar 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablonun I.bölümünün 2 nci fıkrası gereğince maktuen vergiye tabi bulunmaktadır.

 

Şu kadar ki söz konusu fatura üzerinde muhatap tarafından kabulü tazammun edici mahiyette bir şerh verildiği takdirde söz konusu belgeler akdi mutazammın siparişi kabul mektubu olarak değerlendirilmekte ve ihtiva ettiği değer üzerinden de binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi bulunmaktadır.

Ancak, inceleme konusu proforma faturalar üzerinde muhatabın teklifi kabul ettiğine dair bir işaret veya şerh bulunmadığından söz konusu kağıtların maktu damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

İşlem örnekleri ektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)