2001-34 sayılı genelge

Ankara, 18.7.2001

Özü : İhalede kabul edilen indirim oranının değiştirilmesine dair taahhütname hk.

 

G E N E L G E

( 34 )

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve ihalede teklif edilen indirim oranının değiştirilmesi sebebiyle ihale bedelinin tadili meyanında düzenlenen taahhütnamenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağına dair soru, 30.11.2000 günlü ve Hukuk 2552-19679 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.

 

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim kurulumuzun 04.07.2001 günlü toplantısında görüşülen 28.06.2001 günlü ve 34943 sayılı yazıda ise,

 

“İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, bir müteahhit tarafından üstlenilen iş ile ilgili indirim oranının değiştirilmesine dair taahhütname verildiği belirtilerek, söz konusu taahhütnamenin hangi değer üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususunda Bakanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yalı değer veya ağırlık esastır.

 

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.” denilmektedir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği, 10 uncu maddesinde ise, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nev'i ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

 

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I- Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1/a fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı açıklanmış bulunmaktadır.

 

Yazınız ekinde yer alan taahhütname başlıklı kağıtta, İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından %16,39 tenzilatla NU-RA İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi Limited Şirketine ihale edilen sağlık ocağı ikmal inşaatı işine ilişkin teklifin, sözleşme ve şartname hükümleri aynen kalmak koşulu ile %20,10 olarak kabul ve taahhüt edildiği anlaşılmaktadır.

 

Buna göre, yazınız konusu taahhütnamenin, müteahhidin indirim oranını %16,39'dan %20,10 olarak değiştirmesi sonucunda, ihale konusu işin indirimden sonra kalan bedel üzerinden yapılacağı anlaşıldığından, bu bedel üzerinden nispi damga vergisi ve harca tabi tutulması icabeder.”

denilmektedir.

İşlem örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Tarih : 16/11/2000

Sayfa : 1.1

Grup : A

Yevmiye No : .............

T A A H H Ü T N A M E

TAAHHÜTTE BULUNAN : İNŞAAT TAAHHÜT TİCARET VE SANAYİ

LİMİTED ŞİRKETİ' ni temsilen

MUHATAP : BAYINDIRLIK VE İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ'NÜ

Temsilen;

KONUSU : İhale indirim oranının %20,10 olarak

Kabülü hakkında.

İstanbul Bayındırlık ve iskan Müdürlüğü ihale komisyonunca 31.10.2000 tarihinde ihalesi yapılan 32.470.998.731.-TL. keşif bedelli “ Sağlık Ocağı ikmal inşaatı” işine ait ihaleyi %16,39 indirimli teklifle yüklenmiş bulunuyoruz.

Bu kez teklif üzerine sözleşme ve şartname hükümleri aynen baki kalmak koşulu ile beyan ettiğimiz %16,39 indirim oranını kendi serbest irademle %20,10'a çıkarmayı kabul ve taahhüt ediyoruz.

 

TAAHHÜT EDEN......


GENEL YAZI : 54

Sayı : Hukuk / 12181         Ankara, 1.8.2001

 

................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................... NOTERLİĞİNE

 

Birliğimizce noterliklere gönderilen bazı genelgelerde tespit edilen yazım hataları ile ilgili olarak aşağıdaki düzeltmelerin yapılması gerekli görülmüştür.

1- Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilecek gemilerle ilgili harç ve damga vergisi istisnasına ilişkin 2001/31 sayılı genelgemizin ikincisayfasındaki paragrafın son satırındaki "mümkün bulunmaktadır" ifadesinin, "mümkün bulunmamaktadır" şeklinde,

2- İhalede kabul edilen indirim oranının henüz ihale sözleşmesinin düzenlenmesinden önce değiştirilmesine ilişkin taahhütnamenin tabi olacağı harç ve damga vergisine dair 2001/34 sayılı genelgenin birinci sayfasının ilk paragrafının ikinci satırındaki "ihale sözleşmesinin" ifadesinin "ihale bedelinin" şeklinde düzeltilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Saygılarımla

BAŞKAN

HASİP DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)