2001-32 sayılı genelge

Ankara, 18.7.2001

Özü : Bazı feragatnameler Hk.

 

G E N E L G E

( 32 )

 

           Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden;

           “Ordu Yardımlaşma Kurumu emekli maaşı sistemi üyesi olan babam ...........’nın ölümü nedeniyle mirasçısı sıfatıyla tarafımıza düşen rezervin tamamından sisteme devam etmek isteyen annemiz ............ lehine feragat ettiğimizi, böylelikle Ordu Yardımlaşma Kurumundan rezervle ilgili olarak hiç bir alacak, hak ve talebimizin kalmadığını gayri kabili rücu olarak kabul, beyan ve taahhüt ederiz.”

 

           şeklinde düzenlenen feragatnamenin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususu 30.11.2000 günlü ve Hukuk 2549-19682 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 04.07.2001 günlü toplantısında görüşülen 26.06.2001 günlü ve 34514s sayılı yazıda ise,

 

 

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

           Söz konusu yazınız ekini oluşturan feragatnamenin yukarıda belirtilen kanun maddesi hükmüne göre incelenmesinden değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmadığı anlaşılmaktadır.

           Buna göre, feragatnameler düzenleme şekli itibariyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmadığından, bu konuda noterliklerde yapılacak işlemlerin maktu harca tabi tutulması gerekir.

           Diğer taraftan, feragatnameler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda belirtilen kağıtlar arasında yer almadığından damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.”

denilmektedir.

 

        Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)