2001-23 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge


Ankara, 28.6.2001

Özü : Malzeme alımında düzenlenen taahhütname Hk.

 

G E N E L G E

( 23 )

 

Bir noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve satılan malzeme ile ilgili firma taahhüdünü ihtiva eden işlem örneğinin ne suretle harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususu 29.02.2000 tarih ve Hukuk 403-3016 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına intikal ettirilmiştir.

 

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 21.06.2001 günlü toplantısında görüşülen 30.04.2001 günlü ve 23280 sayılı yazıda ise,

 

“İlgi yazınızda, ihaleye iştirak eden şirketin ihale uhdesinde kaldığı takdirde teslim edilecek cihazın teste tabi tutulması ve bu cihazın ihale makamına fatura edilmesi hususundaki şartname esaslarının kabulünü içeren taahhütnamede değer gösterilip gösterilmeyeceği hususunda Bakanlığımız görüşü istenilmektedir.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Bu hüküm karşısında, menkul bir malın aynına yönelik olarak düzenlenen taahhütname, değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmaktadır.

 

Bu nedenle, yazınız eki taahhütnamede teslime konu cihazların değerinin belli bir değer olarak gösterilerek, bu değer üzerinden nispi damga vergisi ve harcın tahsili icabeder.” denilmektedir.

 

İşlem örneği ektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)