2001-21 sayılı genelge

Ankara, 28.6.2001

Özü : Evvelce düzenlenen finansal kiralama sözleşmesindeki bedelin artırılması sonucunda yapılan değişiklik işleminden alınacak noter ücreti  Hk.

 

G E N E L G E

( 21 )

 

           Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve bu noterlikte evvelce düzenlenen finansal kiralama sözleşmesinin, sözleşme kapsamına yeni malzemelerin eklenmesi sonucunda belli paranın yanısıra ödeme planında yer alan tutarların da değişmesi sebebiyle noter ücretinin ne surette hesaplanacağına ilişkin talep Yönetim Kurulumuzun 21.06.2001 tarihli toplantısında görüşülerek tespit olunan görüşün genelge muhtevasında duyurulmasına karar verilmiştir.

 

 

           Müracaatçı noterlik yazısı ekinde Birliğimize gönderilen belgelerin incelenmesinden ................ FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ İLE KİRACI ..................... KART SİSTEMLERİ SAN.VE TİC.A.Ş.arasında eski tarihle akdedilen finansal kiralama sözleşmesi kapsamında üç ayrı proforma fatura muhtevasındaki kiralama konusu malzemenin (1.097.233 DM + 2.600.000 DM + 759.500 DM) toplam değerinin 4.456.733 DM olduğu ve buna göre de 60 aylık ödeme planı düzenlendiği görülmektedir. Sözleşmede bilahare yapılan değişiklikle 206.759.80 DEM tutarındaki proforma fatura kapsamındaki malzemenin de yukarıda belirtilen finansal kiralama sözleşmesine dahil edildiği, bu suretle de  sözleşmedeki belli paranın artırıldığı görülmektedir. Ödeme planı da değiştirilmiş olmakla birlikte 60 aylık süre sabit bırakılmış ve taksit tutarları artırılmış bulunmaktadır.

         

           Bilindiği üzere, 3226 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmü çerçevesinde finansal kiralama sözleşmeleri harç ve damga vergisinden istisna edilmiştir. 01.03.2001 tarihinde uygulamaya konulan ücret tarifesinin 8 inci maddesinde ise belli değer ihtiva eden ve fakat harçtan istisna olan işlemlerden, eğer harç alınacak olsa idi hesaplanan harcın %10’u nispetinde noter ücreti alınacağı belirtilmiştir. Bu durumda da inceleme konusu finansal kiralama sözleşmesinin, harca tabi olsa idi harç hesabının ne surette yapılabileceği hususunun incelenmesi gerekmektedir.

         

           492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II/9 uncu pozisyonunda evvelce yapılan işin esas mahiyet ve değeri değişmemek kaydıyla yapılan düzeltme beyanlarından maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır. Finansal kiralama sözleşmesindeki belli para artırıldığına göre, değişiklik işleminin düzeltme beyanı gibi maktu harca tabi tutulması mümkün değildir.

         

           Genel harç uygulama prensipleri dikkate alındığında, maktu harca tabi bulunan düzeltme beyanları dışında, evvelce düzenlenen mukavelede yapılan değişiklik sonucunda belli paranın artması veya azalması durumlarında, mukavelenin ihtiva ettiği yeni değerler üzerinden nispi harca tabi tutulması gerekmektedir. Dolayısıyla da finansal kiralama sözleşmesindeki mevcut malzemeye ilaveten yeni malzemeler de kira kapsamına alındığından, sözleşmenin ihtiva ettiği yeni değer üzerinden hesaplanacak nispi harç tutarı esas alınarak %10 nispetinde noter ücreti tahsil edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)